ÅSIKT

Passa på och ställ Mugabe till svars under toppmötet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Veronica Palm (s): ”I opposition utlovade den borgerliga alliansen en hög moralisk svansföring i utrikespolitiken”

Foto: President Robert Mugabe deltar i helgens toppmöte mellan EU och Afrika.

I helgen genomförs ett toppmöte mellan EU och Afrika. Rätt utnyttjat kan detta vara ett viktigt forum för dialog kring både utveckling och mänskliga rättigheter.

Den hetaste frågan inför mötet har varit huruvida Zimbabwes diktator Mugabe ska delta på mötet eller inte. Nu kommer med största sannolikhet Mugabe. Han är inte bojkottad av EU, så som flera röster har krävt.

Vi socialdemokrater tror på dialogen, men vi har inte fått raka besked från regeringen om hur dagordningen ser ut. Kommer det att vara möjligt för Mugabe att delta vid mötet utan att tvingas stå till svars för de brott mot sitt folk som hans regim begår? Vi fortsätter följa frågan och vi kräver av den borgerliga regeringen att mänskliga rättigheter måste diskuteras med Mugabe nu när Zimbabwe inte är föremål för bojkott.

Det finns också fler kontroversiella frågor kring toppmötet. Västsahara, ett ockuperat land sedan över trettio år, är utestängt från detta viktiga möte. Västsahara är sedan 1975 ockuperat av Marocko. Hundratusentals människor lever alltjämt i flyktingläger i öknen i södra Algeriet. Polisario, som leder frihetskampen, har sedan 1991 fört en helt fredlig kamp. Varje försök av FN att få till stånd en överenskommelse har saboterats av Marocko.

Sverige har allt sedan ockupationen inleddes varit ett av de länder som tydligast uttalat vårt stöd för Västsaharas folks rätt att själva styra sitt land. För oss socialdemokrater är frågan om ett fritt Västsahara alltid högt upp på dagordningen.

Västsahara är medlem i Afrikanska Unionen (AU). Enda skälet till att EU bojkottar Västsahara till toppmötet som jag kan se är att man inte vill stöta sig med ockupationsmakten Marocko. Att den borgerliga regeringen låter detta ske utan tillstymmelse till protest är tyvärr bara ytterligare en del i ett mönster av tigande. I opposition utlovade den borgerliga alliansen en hög moralisk svansföring i utrikespolitiken. Att kräva att Västsahara skulle få delta på toppmötet hade varit ett bra exempel på det.

Veronica Palm (s),

ledamot i utrikesutskottet