ÅSIKT

Nio herrar och en enda dam

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Doris Lessing Enda kvinnan bland alla män.
DEBATT

Det är ingen mening med att bli arg. Det är en 100-årig tradition att dela ut Nobelpriset till män. I år anländer nio kompetenta och kunniga herrar till prisutdelningen. Doris Lessing som fick Nobelpriset i litteratur kommer inte.

Jag har ingenting att anklaga pristagarna för utan kan bara utropa ett stort grattis.

Däremot funderar jag mycket över de olika Nobelkommittéerna. Personligen skulle jag tycka att det var förnedrande och skämmigt att sitta i en kommitté som år ut och år in bara utser män.

Dessutom i dagens moderna samhälle där det ändå är fastslaget att det inte är några större skillnader mellan kvinnor och män. Men uppenbarligen lever Nobelkommittéerna i en värld befolkad av idel män. För karriärstinna, traditionsbundna och konservativa manliga vetenskapsmän finns inget finare uppdrag än att dela ut det ärofulla priset. En gång invald, alltid invald! Kvinnliga forskare har inte samma erfarenhet och framför allt inte samma kontaktnät och får inte vara med i de slutna sammanträdesrummen.

Dessutom prisas gamla segrar. Män som gjorde upptäckter för 20 år sedan står högt på Nobelprisets kandidatlista.

Ingen kvinna har fått ekonomipriset. Två kvinnor har fått pris i fysik och hela 11 kvinnor har fått litteraturpriset. Kors i taket!

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM