Debatt

Varför får bara killar prata sex?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hannah Arnhög: Moralpanik igen – men killtidningarna är mycket grövre

Jaha, då var den igång igen. Moralpaniken som uppstår varje gång tjejtidningar skriver om sex. Eller förlåt, varje gång det uppmärksammas.

Skriver om det gör vi hela tiden. Frågan är då varför vi gör det? Enligt kritik som förts fram i medierna den senaste veckan är det bland annat för att ”förvandla tonårstjejer till sexuellt överladdade slampor”. Man tar för givet att våra läsare är unga kvinnor som aldrig skulle skänkt en tanke till sex om inte Veckorevyn utan moraliska förbehåll tvingat på dem smutsiga tankar. Skulle moralpredikanterna lägga möda på att ögna igenom texterna istället för att förblindas av ilskan över dess existens, skulle de snart upptäcka att det vi försöker förmedla är styrka att ta egna informerade val vad gäller den egna sexualiteten. Men det kanske är just det som är problemet?

Jag ringde upp min föregångare, författaren och sexrådgivaren, Katerina Janouch igår. För 15 år sedan satt hon här på samma stol, samma tidning, och gjorde samma sak som jag. Hon var alltför bekant med debatten: ”Den kommer att återkomma långt efter att både du och jag är pensionerade…”

”Men varför är det vi tjejtidningar som alltid åker på den? Vi som faktiskt bryr oss” undrade jag. Det hade hon ett svar på: ”Att tjejer tar för sig och ställer krav strider ju mot den manliga normen – en norm som Veckorevyn struntar i”. Och det var ju ganska intressant, då både de som framfört, och hört av sig till oss efter, mediekritiken… är män. Medelålders. Gubbar.

Men det finns arga kvinnor också. Dem hittar man i bloggar, på forum och faktiskt på facebook. Enligt dem skriver vi om sex för att förtrycka unga kvinnor enligt gamla patriarkaliska mönster. Det galna är att de kallar sig feminister, men tycker att det är fruktansvärt att vi uppmuntrar unga kvinnor att bli i harmoni med sin sexualitet? Och det betyder alltså inte att knulla runt hejvilt på andras villkor. Var så säkra. Det betyder att ha möjlighet att uttrycka sin sexualitet som man vill – oavsett om det betyder att njuta av jättemycket sex eller att hellre vara helt utan.

Det finns faktiskt en tanke bakom allt vi skriver. En god tanke. Men precis som våra läsare uppfattas även vi som jobbar på tjejtidningarna som naiva och lättmanipulerade. Vi är ju unga kvinnor.

Vi känner våra läsare; vi gör undersökningar om dem, för samtal med dem – jag har personligen kontakt med dem dagligen. Vi VET vad de undrar över och vill ha kunskap om. Vi VET vilka de är. Och ja, vi VET att 83,2 procent av våra läsare är över 18 år (källa: Orvesto 2007:2). Så är det.

Och hör och häpna, de flesta vill läsa om sex. De som inte vill det bläddrar förbi dessa sidor utan större men. Att detta anno 2007 ens ifrågasätts är mycket olyckligt.

Att jag skriver om sex är inte för att jag är en förtappad slamp-själ som inte förstår att jag är en del av mitt eget förtryck. Nej, jag gör det här för att förmedla något bra, vara en god förebild och hjälpa andra att bli trygga i sig själva – i sin sexualitet, sin kropp, sin själ. Och det funkar. Kanske inte med gubbar i medelåldern, men det är faktiskt inte heller prio ett.

Men killarna. Vem lär dem om tjejers sexualitet (och sin egen)? Moore och Slitz. Tidningar som har porrstjärnor som sexrådgivare och råd som ”Vill flickvännen inte ha analsex, tryck in den när hon minst anar det”. Tänk om killar påverkas av detta ens lite – då är vi ju ändå bortom all räddning.

Men på samma sätt som det förutsätts att tjejer är oförmögna att reflektera, förutsätts det att grabbarna avfärdar det hela med ett ”hö, hö”.

Så om vi nu ponerar att tjejer förstörs, vilka är det då som förstör? Gubbar, som säkert är helmysiga, men som snällt talar om för oss att vi inte kan tänka? Kvinnorna som menar att vi själva bidrar till vårt eget förtryck genom våra intressen? Killar som tror att det bästa vi vet är att få den upptryckt i rumpan av hela kompisgänget? Eller vi tjejtidningar som tar tjejer på allvar?

Allvarligt talat. Pick your battles.

Nu är det moralpanik bland landets medelålders män igen – de har upptäckt att tjejer läser artiklar om sex!

Att tjejer lär sig hantera sin sexualitet genom Veckorevyn är uppenbarligen inte okej, men när killar får sexråd av porrstjärnor av Moore och Slitz, reagerar ingen, skriver Hannah Arnhög