Alliansens manifest helt tomt på besked

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Löfven: Bara med oss får du förändring – i dag kommer vårt valmanifest

Under åtta år vid makten har regeringen lyckats skapa tre stora kriser.

Den första är samhällskrisen. Arbetslösheten är högre än när regeringen tog makten. Samtidigt sjunker skolresultaten snabbast i hela OECD. Tiotusentals unga lämnar skolan utan fullständiga kunskaper. Samtidigt ser vi stora brister i välfärden och ojämlikheten ökar kraftigt.

Den andra är en ledarskapskris. Regeringen försöker, istället för att ta sitt ansvar, dölja ökad arbetslöshet och sjunkande resurser till välfärden genom nya sätt att räkna. Skolmisslyckanden skylls på alla andra skolaktörer som kallas ”amatörer”. De vägrar också att agera mot de välfärdsoligarker som har varit deras egna rådgivare i just frågor om privatiseringar och välfärdsvinst. Och ingen vet ännu vem som talar sanning om Nuon-skandalen.

Den tredje är en idékris. Den är en följd av bristen på resultat och ledarskap. När vi står inför flera ödesfrågor – massarbetslöshet, fallande skolresultat, klimatförändring, globalisering och finansiering av framtidens välfärd – krävs handlingskraft. Men Moderaterna har gjort en poäng av att de inte vill se några förändringar över huvud taget efter valet. De har ännu inte presenterat en enda större reform.

I går lanserades ändå ett slutligt valmanifest. Det är ett dokument som väcker tre stora frågor:

1. Efter sin senaste stora skattesänkning i början av 2014 sa Fredrik Reinfeldt han skattesänkningar skulle sättas på paus eftersom ekonomin tagit skada. Därefter har regeringspartierna antagit nya skattesänkningsprogram på 70-100 miljarder på sina kongresser. Annie Lööf säger att skattesänkningarna kan fortsätta redan 2015, och Jan Björklund säger att en slopad värnskatt för de som tjänar mest ska genomföras först.

Ingen vill nu ge ett klart besked när skattesänkningarna ska fortsätta. Frågan blir: när ska Alliansen fortsätta med sitt främsta projekt, skattesänkningarna?

2. De små allianspartierna har torgfört sina favoritreformer. KD vill lägga ner landstingen. FP vill förstatliga skolan. Svenska folket ser nu dessa löften på valaffischer. Men i Alliansens valmanifest framgår det att dessa reformer inte ska genomföras. Ändå fortsätter Hägglund och Björklund lyfta fram dem som vallöften.

Frågan blir därför: Vilka löften ska genomföras? Är det valaffischerna eller valmanifestet som ljuger?

3. Slutligen samlar Alliansen mindre än 40 procent av opinionen med mindre än två veckor kvar till valet. Möjligheten till egen majoritet är så gott som obefintlig. Samtidigt har regeringen ändrat besked i regeringsfrågan nästa varje dag. Nyligen gick Fredrik Reinfeldt ut och meddelade att han, vid en valförlust, tillsammans med SD tänker försöka sabotera våra satsningar på för jobb till unga.

Vi socialdemokrater har gett besked om att vi är redo att samarbeta brett efter valet, för att ta ansvar. Men regeringen vägrar berätta vad de själva vill. Frågan blir därför: Vilka partier vill Alliansen samarbeta med för att genomföra sina vallöften?

Alliansen har lanserat ett chimärmanifest. Utan förslag för framtiden och besked inför valet. Där de inte berättar när de ska sänka skatten, vad som egentligen är vallöften, och vilka de kan tänka sig att samarbeta med för att genomföra dem.

I dag presenterar vi vårt valmanifest där vi väljer investeringar i fler jobb och en bättre skola istället för fortsatta skattesänkningar och privatiseringar. Vi höjer skatten för banker och på miljoninkomster så att vi kan slopa pensionärskatten och skapa en välfärd att lita på.

Valet står nu mellan Socialdemokraterna och kaos. På ena sidan står den svenska högern där Fredrik Reinfeldt håller fast vid blockpolitiken och avvisar varje ansats till samarbete över blockgränsen. Vid ett osäkert parlamentariskt läge blir därför hans enda val att etablera ett samarbete med SD eller skapa kaos i riksdagen.

På andra sidan står möjligheten att få en regering ledd av Socialdemokraterna. Det är i dag det enda regeringsalternativ som kan bli handlingskraftigt nog att skapa förändring och ett Sverige som håller ihop.

Stefan Löfven

Partiledare för Socialdemokraterna

Publisert: