ÅSIKT

Varför lägger ni ner vår fabrik?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Arbetare på Tetra Pak: Vi har alltid funnits här för er - trots motgångar

Arbetare på Tetra Pak i Lund, som ska lägga ner en fabrik. 250 anställda kan bli av med jobbet.

Hej.

Som många vet så har det kommit ett förslag att lägga ner Tetra Paks förpackningsfabrik, TPPM, i Lund.

Vi är 250 personer på TPPM som är direkt drabbade, ca 1100 stycken om vi räknar med våra familjer.

Sammanlagt är vi ca 3800 i Lund som jobbar på Tetra Pak. Det är 12 000-14 000 personer som idag är indirekt drabbade, men vad har vi för garantier för att det inte ska skäras ner även där nu när de vill ta bort det heligaste av heliga? Räknar vi in entreprenörer, underleverantörer och konsulter så handlar det om mer än 25.000 personer som drabbas, direkt och indirekt.Som en genomsnittlig skånsk kommun.
Vi är inne på fjärde generationen som arbetat inom Åkerlund & Rausing samt Tetra Pak. Som var med från starten.

Personer som börjat på fabriksgolvet, utbildat sig och sedan startat upp fabriker har barn som nu påbörjar sin karriär med att komma in som sommarjobbare på TPPM i Lund.

Vi har en familj där pappan kom hit som 18-åring och har varit här i mer än 40 år, hans fru varit här i över 30 år samt deras tre söner, och alla jobbar på TPPM.  Vi har alltid varit ett familjeföretag, främst genom familjen Rausing, men också genom familjen Gustafsson, familjen Westerberg, familjen Starow som jag själv tillhör har varit här sedan 1972.
Allt som Tetra Pak är idag har sitt ursprung i denna fabrik.
Detta är ett beslut som vi inte finner oss i.

Vi är en vinstdrivande fabrik som det investerats miljardbelopp i och vi har varit kronan på verket i mer än ett halvt århundrade.

Vi fanns här när Rausings bara kunde drömma om att en dag tjäna pengar.

Ruben Rausing hade en dröm och vi ställde helhjärtat upp på den drömmen. Till och med när bankerna vägrade låna ut pengar i slutet av 1960-talet, när det var tal om att ställa in betalningarna. Då fanns vi här.

Nu har det funnits en vikande marknad för dryckeskartong i Europa, men vi ser också att denna har stabiliserats. På vissa områden så ökar den till och med, till exempel ej kolsyrade energidrycker. Att inte ta en paus från alla nedläggningar som skett inom Tetra Pak i Europa de senaste fem åren och invänta en högkonjunktur som av all historisk data alltid följer en lågkonjunktur är inte sunt.
 

Och även om allt det jag redan tagit upp kan ignoreras så har vi en fråga till. Och det handlar om vad Ruben Rausing själv sade en gång för många år sedan. ”När innehållet är viktigt, är förpackningen viktig.”

Vad hade Ruben sagt om att flytta produktion från den Tetra Pak-fabrik med lägst C02-påverkan av alla Tetra-fabriker i hela världen, till länder med kolkraft som främsta energislag?

Papper ska skickas från norra Sverige, till öststatsländer för att bli mjölkkartonger, som sedan ska forslas tillbaka till mejerier i Norrland. Är det sunt? Vad säger våra miljömedvetna kunder om en sådan flytt? Många av våra nordiska kunder har en enorm miljöprofil gentemot slutkund.
 

Vad säger de som håller i våra miljöcertifikat? Vi har en FSC-certifiering som handlar om hållbar utveckling och hållbar skogsvård tack vare ett så kallat "Chain of Custudy”-certifikat. Där Tetra Pak har lovat att hålla sig inom vissa ramar som handlar om miljömål, arbetares villkor, energi och så vidare.

Vi har mycket kvar att ge här på Tetra Pak i Lund. Vi vet det eftersom vi alltid gjort det, för vi har alltid varit här.

Att välja bort oss är att välja bort fundamentet som resten av Tetra Pak vilar på.

Niklas Starow
Ordf GS-klubben, Tetra Pak Lund

-