ÅSIKT

Du normaliserar SD, Anna Kinberg Batra

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Socialdemokraterna: Alliansledarna är inte ens eniga i regeringsfrågan

Foto: TT
För mig är det helt ofattbart att Anna Kinberg Batra, tillskillnad från hennes företrädare Fredrik Reinfeldt, uppenbart tycks ha så svårt att ta ställning mot Sverigedemokraterna, skriver Tomas Eneroth (S).

DEBATT. Idag är det partiledardebatt i riksdagen. Under söndagens tv-sända debatt blev splittringen inom alliansen tydlig. Moderaterna och Kristdemokraterna har gjort en tydlig högersväng och bidrar till att normalisera Sverigedemokraterna genom sin oförmåga att tala klarspråk om synen på deras roll efter nästa val.

I den frågan har Centerpartiet och Liberalerna gett klara besked – att regera med stöd av Sverigedemokraterna är inte aktuellt.

Den tydliga sprickan inom alliansen visar att det inte längre finns en gemensam syn på något så grundläggande som själva regeringsfrågan. Därutöver visade också söndagens partiledardebatt att det numera finns stora politiska skillnader mellan de borgerliga partierna.

De budgetmotioner som nu avlämnats spretar både när det gäller förslag och inriktning. Att de ska lyckas jämka samman en gemensam ekonomisk politik igen tycks allt mer osannolikt.

Ett område där det fortfarande finns borgerlig samsyn är avseende viljan att sänka skatter, även om beskeden om vilka skatter som ska sänkas varierar.

När den socialdemokratiskt ledda regeringen investerar i ett gemensamt samhällsbygge lägger de borgerliga partierna i sina höstbudgetmotioner fram förslag om skattesänkningar på nästan 80 miljarder kronor.

I budgetmotionerna för 2016 presenterade de på motsvarande sätt förslag om 64 miljarder i skattesänkningar.

Oppositionen har därmed växlat upp sina skattesänkarambitioner ytterligare denna höst.

Moderaterna vill att Sverige går tillbaka till en politik som har misslyckats och som när den sist prövades lämnade efter sig hög arbetslöshet, fallande skolresultat, färre anställda i välfärden och ett stort budgetunderskott.  Tror de att de anställda i skolan, sjukvården och omsorgen får bättre förutsättningar att klara sina jobb med mindre resurser?

Utöver omfattande skattesänkningar föreslår oppositionen gemensamt också kraftiga nedskärningar i miljöbudgeten, återinförande av tidsgränsen i sjukförsäkringen, försämrad arbetslöshetsförsäkring och att avskaffa regeringens åtgärder för ökat byggande. Den stora konflikten i svensk politik står fortfarande mellan oss som vill fortsätta samhällsbygget - och de borgerliga partierna som vill fortsätta sänka skatter och därigenom urholka välfärden.

Det är just dessa frågor som dagens partiledardebatt bör handla om.

Tyvärr gör Anna Kinberg Batras brist på besked att den politiska debatten just nu överskuggas av frågan om Sverigedemokraternas roll efter nästa val. Det är en fråga som kräver ett tydligt svar.

Att öppna upp för att skapa reellt inflytande för Sverigedemokraterna ändrar om hela den svenska politiska kartan. För mig är det helt ofattbart att Anna Kinberg Batra, tillskillnad från hennes företrädare Fredrik Reinfeldt, uppenbart tycks att ha så svårt att ta ställning.

När partiledarna idag möts för debatt måste moderaterna tala klarspråk om Sverigedemokraterna. Därefter kan vi återigen börja diskutera sakpolitik.

Tomas Eneroth, gruppledare (S)

Läs Moderaternas svar: Ett samarbete med SD är inte aktuellt

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.