Debatt

Kaplan, fascister ber man dra åt helvete!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Ministern spottar på turkar som bekämpar fascism och islamism, skriver debattören

Bostadsminister Mehmet Kaplan har bland annat deltagit vid en middag tillsammans med fascistiska Grå Vargarna. Och visst, man kan träffa detta "turkiska civilsamhälle", skriver debattören, men då ska man skälla ut dem och ta debatten mot hatet.

DEBATT. Bostadsminister Mehmet Kaplan intervjuades nyligen i SVT:s nyheter. Han fick frågan varför han deltagit på samma konferenser som det turknationalistiska Millis Görüs (känt för allt från antisemitism till radikal islamism). Han svarade då att han måste tolerera dem eftersom de är en del av "det turkiska civilsamhället i Sverige".

Det är avslöjande.

Framför allt visar det att Kaplan inte är en konsekvent man. Han förespråkar nolltolerans mot Sverigedemokraterna och mot muslimhatet, men inte mot radikal islamism och turknationalism.

Missförstå mig inte. Kaplans engagemang mot SD och mot islamofobi är en hans starka sidor. Det är bara det där med konsekvens han inte verkar förstå helt.

Jag har länge varit kritisk mot hur debatten mot Kaplan förts i Sverige. Debatten mot honom har inte präglats av en vilja att skaffa fram fakta, utan mer av halvrasistiska påståenden. Som när Rebecca Weidmo Uvell och senare Avpixlat gjorde en stor sak av att Kaplan besökt släkt under en tjänsteresa till Turkiet eller då it-ministern besökte en it-mässa (!).

Till en början verkade den senaste skandalen vara samma sak. Kaplan hade alltså suttit på en middag där även fascisterna i Grå vargarna deltog. Han satt ett par bord bort från dem. Det har många tagit för "bevis" för att ministern deltagit på ett fascistmöte. Men det är inget bevis. Man kan inte bara klumpa samman två som är på samma middag genom "guilt by association".

Men det har funnits riktiga frågor kring Kaplans agerande. Till exempel hur han kunde försvara uppenbara rasister och terrorförespråkare då han satt i organisationen Charta2008. Och varför har han alltid hamnat i olämpligt sällskap. Att han deltagit på samma konferenser som Millis Görüs har varit känt ganska länge.

Men det börjar ändra sig. Nu börjar det dyka upp riktigt substantiella saker i Kaplan-debatten. Som SVT-intervjun:

"SVT Nyheter kan nu avslöja att Mehmet Kaplan träffat företrädare från Millis Görüs vid flera tidigare tillfällen... Är det lämpligt att röra sig i de här kretsarna?

”– Det här är en del av det turkiska civilsamhället. Så länge organisationerna inte är våldsbejakande på något sätt så är det något jag får ta ställning till varje gång, säger Mehmet Kaplan.

Vad skickar det här för signaler?

– Att det turkiska civilsamhället finns och är en verklighet i Sverige. Det här betyder inte att jag håller med dem till punkt och pricka.”

Därmed har vi situationen att Kaplan spottar på de turkar som försöker bekämpa fascism och islamism. Inte alla turkar är förtjusta i att ministern ger legitimitet åt Grå Vargarna och Millis Görüs.

Att vi har ett problem torde vara ganska uppenbart. Barbaros Leylanis tal förra helgen om att döda armenier var skrämmande. Men ännu mer skrämmande var att publiken hurrade och jublade åt talet. Och att fascistiska Grå vargarna deltog på mötet. Även den famösa middagen Kaplan deltog i visar det. Att det etablerade turkiska företagarförbundet, på vars middag Kaplan deltog, bjöd in både Millis Görüs, Leylani och de ännu mer extrema Grå Vargarna visar också hur illa det står till.

Så hur borde Kaplan gjort? Ja, man kan träffa detta "civilsamhälle", men för att skälla ut dem för att de kompromissar med fascism och islamism. Man kan möta dem men, för att ta debatten mot hatet. Man deltar inte på möten med rörelser som dessa och ger legitimitet åt detta påstådda ”civilsamhälle”, hur som helst.

Om det som Kaplan kallar ”turkiska civilsamhället” gillar fascister, är det dags att be detta förmenta ”turkiska civilsamhälle” dra åt helvete!

Torbjörn Jerlerup

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mehmet Kaplans skandalmiddag

Mehmet Kaplan