Ett oförlåtlig hugg i ryggen, Kakabaveh

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Omdömeslöst om Vänsterpartiet har fortsatt förtroende för Amineh Kakabaveh, menar Somaliska riksförbundet

DEBATT. Time-out räcker inte långt, Jonas Sjöstedt. Det är ett mycket allvarligt och omdömeslöst agerande av ett antirasistiskt parti att ha fortsatt förtroende för Amineh Kakabaveh.

Amineh Kakabaveh inspirerades av den rasistiska, fascistiska och nazistiska organisationen Nordiska ungdomars propagandafilm som är mycket hatfull och rasistisk, som hon sedan valde att sprida på sin Facebooksida. Konsekvensen av hennes beteende är ökad rasism och utanförskap.

För oss är Nordisk Ungdom en fascistisk, rasistisk och högerextrem organisation som bör bekämpas med alla bestående medel. Rörelsen är en våldsbejakande extremistisk organisation som har en stark våldsromantik och en tro på den starkes rätt över den svage.

Att deklarera förtroende för en sådan organisation som Amineh Kakabaveh gjort, är inte bara respektlöst både mot oss svensk-somalier och vänsterpartister som kämpar mot rasism och fascism, utan det är ett slag mot alla antirasister som kämpar dagligen mot rasism, fascism och utanförskap.

SRFS som samlar mer än 50 föreningar i Sverige tar avstånd från all form av rasism och diskriminering. Det Amineh Kakabaveh spridit har sårat många av våra medlemmar som känner sig kränkta av den generalisering av somalier som våldtäktsmän och tjuvar. SRFS anser att detta är ett allvarligt och oförlåtligt hugg mot ryggen från ett oväntat håll.

Därför kväver SRFS att vänsterpartiet uteslutar Amineh Kakabaveh från Vänsterpartiet med respekt för de människor som har all rätt att känna sig förolämpade, utpekade och kränkta.

SRFS kräver hennes uteslutning med respekt för alla svensk-somalier som sympatiserar med Vänsterpartiet.

Vi kräver hennes uteslutning för att tydligt markera att rasism, diskriminering och hets mot folkgrupp inte är accepterbart, speciellt inte av Vänsterpartiet.

Vi kräver hennes uteslutning med respekt för alla människors lika värde.

Vi kräver hennes uteslutning med respekt för partiets trovärdighet gällande antirasistiska program som många människor delar.

Väljer Vänsterpartiet att ha fortsatt förtroende för Amineh Kakabaveh, är förtroendet hos den svensk-somaliska gruppen i Sverige därmed förbrukad för Vänsterpartiet.

Habane Hassan, för förbundsstyrelsen, Somaliska riksförbundet i Sverige

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: