ÅSIKT

Dumhet och populism att avveckla EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från Luf om Sverige och EU

Henrik Edin, Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet (Luf).

REPLIK. Sten Storgärds skriver den 19 juli om att ett EU utan Storbritannien inte är någonting för Sverige. Han hävdar att EU:s utveckling de senaste 20 åren inte har lett till mer frihet. Sällan har man läst något så förvirrat och osakligt. Det finns inget politiskt projekt i världen som garanterar frihet på det sättet Europeiska unionen gör.

Den osakliga kritiken är symtomatisk. De som är skeptiska mot EU hävdar ofta att det är för mycket överstatlighet och för lite demokrati. Argumenten bygger i regel på direkta faktafel.

EU har de senaste 20 åren skapat mer frihet år individer än något annat politiskt projekt. Att alla medborgare i Rumänien, Slovakien, Lettland, Estland, Litauen, Bulgarien, Tjeckien, Slovenien, Kroatien, Cypern, Malta, Ungern och Polen nu har möjlighet att röra sig fritt över gränserna är en direkt konsekvens av EU:s arbete de senaste decennierna.

Det finns givetvis reformer som inte borde genomföras på europeisk nivå, men de är få i jämförelse med de reformer som är bra och nödvändiga. EU stärker i grund och botten marknaden, integriteten och friheten.

Den europeiska unionen har rivit gränserna för hundratals miljoner individer. Friheten är i dag mycket större i Europa än vad den var för 20 år sedan. Unionens syfte är att garantera fred på kontinenten, och det är genom frihet och öppenhet som det syftet uppfylls. Att avveckla den europeiska unionen istället för att utveckla den är inget annat än dumhet och populism.

Henrik Edin, Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

ARTIKELN HANDLAR OM

EU