ÅSIKT

Ni skyddar pedofiler – och offrar barnen

Brottsutredare: Svenska operatörer bidrar till ett nät där gärningsmän kan härja fritt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Andreas Bardell/Viktor Milonjic
Nina Rung, kriminolog och utredare av sexualbrott mot barn: ”Motiverade gärningsmän kan välja en leverantör som skyddar deras integritet, men sätter barnens på spel. ”

DEBATT. Svensk polis har precis gjort sin största insats någonsin. 50 män runtom i landet har gripits misstänkta för olika former av sexualbrott mot barn. Ändå är det bara en bråkdel.

Svenska män runt om i Sverige söker upp barn och regisserar övergrepp. De sprider bilder och filmer till andra män där barn som våldtas och utnyttjas bevittnas om och om igen.

Det är allt från penetrerande övergrepp genomförda av vuxna män på barn i förskoleålder och yngre till sadistiskt våld i samband med sexuella handlingar på tonåringar. Och de kan göra det medan polisen står handfallna och tittar på.

Många fler män hade kunnat gripas om inte internetleverantörer valt att aktivt skydda män som förgriper sig på barn. För några månader sedan kom en EU-dom som kan tolkas på olika sätt.

Vissa internetleverantörer har valt att tolka den som att de inte behöver spara IP-adresser alls längre, medan andra fortsätter att spara under de sex månader som de tidigare gjort. Det här innebär en osäkerhet för polis och en klar försämring att utreda brott.

Polisen är alltså helt i händerna på internetleverantörerna och just nu väljer flera leverantörer, däribland Com Hem, Telenor och Tele2 att tolka EU-domen på så sätt att de inte sparar uppgifter alls, medan andra, som Telia, väljer att fortsätta samarbeta med polis för att skydda utsatta barn.

Det här leder till en rättsosäkerhet där motiverade gärningsmän kan välja en leverantör som skyddar deras integritet, men sätter barnens på spel.

Det vi ser ske nu är alltså en enorm försämring i arbetet mot sexuella övergrepp mot barn. Många är de barn som inte fått och inte kommer få upprättelse på grund av internetleverantörernas val. Och många är de förövare vi aldrig kommer nå.

Vi vet att bara 10 procent av alla sexuella övergrepp kommer till myndigheters kännedom. Nu ökar risken att det blir ännu färre. När utsatta barn väl kommer till polisen, när de berättar om skam och ångest och har telefoner fyllda med chattar, användarnamn, och bilder från förövarna så kan polisen inget göra. Bevisen finns - men vi står handfallna. Förövarna som letar upp barn hittar på falska namn, falska uppgifter och falska profilbilder när de kontaktar barn.

Därför har polisen bara förövarnas IP-adresser att gå efter. Och det är så krasst; får inte polisen uppgifter från IT-leverantörer så finns heller inga misstänkta förövare. Istället måste vi förklara för barnen att ärenden kommer läggas ned eftersom vi inte kunnat identifiera misstänkta förövare. Trots att vi vet att de utnyttjat och utsatt barnen sexuellt.

För att hitta misstänkta förövare måste vi kunna kräva att svenska internetleverantörer sparar uppgifter om IP-adresser i sex månader. Och uppmana IT-leverantörerna att aktivt ta ställning mot sexuella övergrepp mot barn genom att samarbeta med polis för att bidra till att brott kan klaras upp!

Det är under alla kritik att internetleverantörerna bidrar till att nätet blir en arena där det – med hänvisning till vuxnas integritet – går att härja fritt och köpa bilder på våldtäkter och regissera övergrepp på barn. Helt utan någon form av sanktion. Och det är för mig helt obegripligt att internetleverantörerna aktivt väljer att skydda förövare när de är den enda möjligheten polisen har att hitta och utreda gärningsmän.

I och med nätet är möjligheterna att utsätta barn online ändlösa. Likaså att sprida dokumenterade våldtäkter på barn. Då kan inte samtidigt samhällets möjligheter att utreda och lagföra förövare försvagas.

Vi ska inte bidra till att ännu fler förövare tillåts utnyttja barn genom att de aktivt kan välja en internetleverantör med kort lagringstid.

Samhället behöver fler verktyg och fler möjligheter att skydda barn, utreda och lagföra gärningspersoner. Inte färre.

EU hävdade att det stred mot integritetsskyddet att spara IP-adresser. Jag menar att den nya EU-domen strider mot barns rätt till skydd från övergrepp. Och att svenska internetleverantörer bidrar till att förövare tillåts fortsätta ostört.


Nina Rung, kriminolog och utredare av sexualbrott mot barn


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM