Vik er inte – säg nej till alla Erdogans krav

Kurdo Baksi: Sverige måste göra en tydlig markering

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-05-18

Sverige får inte tillåta despotiska ledare att exportera sitt yttrandefrihetsförbud till våra breddgrader. Det enda språk Erdogan förstår är att vara bestämd mot honom, skriver Kurdo Baksi.

DEBATT. De flesta vet att Natolandet Turkiets president Erdogan tystar och fängslar journalister och andra som inte går i hans ledband.

Det sker så gott som dagligen i Turkiet.

Men ska ett land som motarbetar yttrande- och pressfrihet tillåtas att exportera sin kamp mot yttrandefrihet till Sverige?

Svaret är naturligtvis nej.

Men det är högst relevant att ställa frågan just nu. Turkiet kräver nämligen av Sverige och Finland att de två länderna ska utlämna 33 personer med permanent uppehållstillstånd eller medborgarskap i Sverige och Finland, innan Erdogan ger grönt ljus till svenskt och finskt medlemskap i Nato.

Således gräver jag i mitt arkiv i min dator efter utlämningsärenden för att ta reda på vilka personer Turkiet vill ha.

Jag har alltså inte sett listan på de 33 personerna men det går att dra slutsatser utifrån de fall där Turkiet begärt utlämning genom åren.

Många av dem som drabbats av utlämningskrav har nämligen bett mig om hjälp under de senaste åren – Interpol-ärenden, Säpo-förhör i kalla rum i Solna, direkta utlämningsärenden som inletts av domstolar i Turkiet.

Namnet på vännen Ragip Zarakolu gör mig mest ledsen. Den 73-årige Ragip, i mina ögon Turkiets bästa och mest orädda förläggare sedan landet blev republik 1923.

Som ingen annan har han ägnat sig åt en publicistik som kastat ljus över folkmordet på armenier, assyrier/syrianer och pontiska greker 1915, och alla tragedier som drabbat kurderna.

I över femtio år har han varit en yttrandefrihetskämpe i Turkiet. I en vanlig stat hade han belönats med fina priser men de olika turkiska regimerna har väckt otaliga åtal mot honom. För ett decennium sedan kom han till Sigtuna som fristadsförfattare och är nu svensk medborgare.

Erdogan nöjer sig inte med att få honom utlämnad till Turkiet, utan har också lämnat in en personlig stämningsansökan mot Ragip, och anklagar honom för att i en krönika ”ha riktat kupp- och dödshot mot Turkiets president”.

En annan som i dagarna drabbas av utlämningskrav är den svensk-turkiske journalisten och Halmstadsbon Hamza Yalcin som frihetsberövades i Spanien efter en Interpol-efterlysning 2017.

Erdogan-regimen vill ha Hamza bara för att han är journalist och kritiserar Erdogan, som avskaffat all yttrande- och pressfrihet. Jag kommer aldrig att glömma oron som jag såg i hans ögon i fängelset Brians 1 utanför Barcelona. 

Nu är hans namn borta på Interpol-listan men inte i Erdogans lista över personer han vill tvinga till Turkiet.

Var tredje person som Erdogan kräver utlämning av är journalister. Orsaken är enkel: Erdogan har tystat alla journalister och medieinstitutioner i Turkiet.

Nu när han kämpar för sin överlevnad inför valet 2023 vill han inte ha några journalister utanför Turkiets gränser som kan bedriva granskande journalistik på främst Youtube-kanaler. Vissa svensk-turkiska journalister har upp till 200 000 prenumeranter.

Vad Erdogan vill är ingen hemlighet, men Sverige, med världens första tryckfrihetslag (1766), bör ignorera Erdogans utlämningskrav. Sverige är högt rankat ifråga om fråga välfärd, yttrande- och pressfrihet och jämställdhet.

Sverige måste tydligt markera för Erdogan att yttrandefrihet är heligt för oss. Sverige måste markera att åsikter och terrorhandlingar är vitt skilda saker.

Sverige bör lära Erdogan fri opinionsbildning ingår i mänskliga rättigheter. Det är Sverige som ska läxa upp Erdogan genom de tongivande länderna i Nato.

Sverige får inte upprepa misstaget från 2001 med Egypten-svenskarna då CIA förde iväg två personer som hade sökt en fristad hos oss.

Sverige får inte tillåta despotiska ledare att exportera sitt yttrandefrihetsförbud till våra breddgrader.

Och vi ska inte heller överge vapenemborgot som inleddes när Turkiet ockuperade syriskt-kurdiskt territorium.

Sverige ska gå in i Nato som det stora humanistiska landet, inte som en Erdogan-styrd stat!

Det enda språk Erdogan förstår är att vara bestämd mot honom. Jag har sett honom ta tillbaka sina ord alldeles för många gånger!


Kurdo Baksi, svensk-kurdisk journalist och samhällsdebattör


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.