Debatt

Ta hem konvertiterna som Sverige utvisade

Åtta pastorer: Hårresande att förse talibanerna med kristna att plåga och döda

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Många svenska församlingar har fortsatt kontakt med konvertiterna. Om vi agerar snabbt kan vi rädda många liv. Låt oss gå till historien som de som räddade människor från talibanerna, inte de som bidrog till deras brott mot mänskligheten. skriver åtta pastorer.
Många svenska församlingar har fortsatt kontakt med konvertiterna. Om vi agerar snabbt kan vi rädda många liv. Låt oss gå till historien som de som räddade människor från talibanerna, inte de som bidrog till deras brott mot mänskligheten. skriver åtta pastorer.

DEBATT

DEBATT. Just nu går Afghanistans talibaner från dörr till dörr och begär att få titta på människors mobiltelefoner. Om de där finner en bibel-app eller annat kristet material så för de bort telefonens ägare för avrättning.

Detta rapporterar flera medier, inklusive Washington Post och Daily Express

Flera av dem som dödas på det här sättet kan ha befunnit sig i Sverige. Konvertitutredningen från 2019 visade att åtminstone 400 afghanska medborgare som har konverterat till kristen tro och blivit döpta i svenska församlingar fick avslag på sin asylansökan från Migrationsverket.

Flera av dem som sedan utvisades har flytt ännu en gång, men vi känner till ett 30-tal konvertiter som utvisats från Sverige och som nu befinner sig i Afghanistan.

Afghanistan var redan innan talibanernas maktövertagande ett av världens absolut farligaste land för kristna att befinna sig i, enligt mätningen World Watch List från organisationen Open Doors.

Hur är det möjligt att Sverige kan ha ägnat sig åt något så hårresande som att förse talibanerna med kristna människor att plåga och döda? 

Logiken bakom utvisningarna har varit att de asylsökande bara har låtsas konvertera för att få stanna i Sverige, och de pastorer eller präster som har döpt dem, bett med dem och väglett dem i tron har inte lyckats se igenom den lögnen.

Därför sa Migrationsverkets tidigare rättschef Fredrik Beijer för två år sedan att egentligen har inga konvertiter utvisats: ”Vi bedömer att de inte är konvertiter, för då skulle vi inte ha utvisat dem”, sa han till tidningen Dagen.

Dessa bedömningar har ofta grundat sig på hur väl den asylsökande kan svara på diverse kunskapsfrågor om kristendomen.

Frågor som har använts inkluderar: ”Vad står det i Matteusevangeliet 10:34?”, ”hur många delar har Nya testamentet?” och ”vad är kristendomens regler?”.

Konvertitutredningen kunde visa att de som får avslag framför allt är analfabeter och lågutbildade, som har extra svårt att svara på dessa triviafrågor.

Migrationsverket metod för att upptäcka ”genuin” konversion är fullständigt ovetenskaplig – inom religionsvetenskapen fäster man betydligt större vikt vid saker som dop och församlingsengagemang än detaljkunskap när man mäter konversion till kristen tro.

Men det är inte det värsta: det avgörande för huruvida konversion ska vara grunden för asyl är givetvis hur de som förföljer konvertiter uppfattar det.

När talibanerna letar efter kristna att döda frågar de inte om man kan rabbla enskilda bibelverser eller ge komplexa teologiska resonemang.

För dem räcker något så trivialt som att man har besökt en kristen hemsida som en tillräcklig anledning att bli avrättad. Även de som inte är genuina konvertiter enligt Migrationsverket uppfattas alltså som konvertiter av talibanerna, vilket får dödliga konsekvenser.

Det här är en fruktansvärd humanitär katastrof som Sverige aktivt har bidragit till. Men än finns chansen att göra rätt!

Precis som vi nu lägger stora resurser på att identifiera och evakuera afghaner som har hjälpt den svenska militären bör en liknande process rädda livet på de konvertiter och apostater som Sverige har utvisat. 

Många svenska församlingar som har döpt afghanska konvertiter har fortsatt kontakt med dem även efter att utvisningar har ägt rum. Vi hjälper gärna UD att använda denna information för att evakuera dem.

Om vi agerar snabbt kan vi rädda många liv. Låt oss gå till historien som de som räddade människor från talibanerna, inte de som bidrog till deras brott mot mänskligheten.


Linda Alexandersson, pastor, Equmeniakyrkan
Daniel Berner, pastor, Svenska Alliansmissionen
Kim Brynte, pastor, Evangeliska Frikyrkan
Robert Johansson, pastor, Trosrörelsen
Christian Mölk, pastor, Pingst
Carolina Nilsson, officer, Frälsningsarmén
Micael Grenholm, pastor och författare till ”Konvertiten
Bengt Sjöberg, pastor och asylrådgivare
Undertecknarna är representanter för nätverket #rättilltro 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

LÄS VIDARE

DEBATT Miljoner kan dö utan bistånd till Afghanistan

ÄMNEN I ARTIKELN

Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Afghanistan

Migrationsverket

Migrationspolitik