SD:s regering bäddar för fler karensdagar

S: Slår mot dem som inte kan jobba hemifrån

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

 SD:s högerregering skrotar utredningen för att se över karensavdraget. Åkesson och Kristersson ser alltså ut att öka orättvisan ytterligare och göra sjukskrivna ännu fattigare, skriver Anders Ygeman och Tobias Baudin.
SD:s högerregering skrotar utredningen för att se över karensavdraget. Åkesson och Kristersson ser alltså ut att öka orättvisan ytterligare och göra sjukskrivna ännu fattigare, skriver Anders Ygeman och Tobias Baudin.

DEBATT. Förra våren tillsatte den dåvarande socialdemokratiska regeringen en utredning för att se över karensavdragets utformning i syfte att göra det mer rättvist, samtidigt som det inte bidrar till fusk och överutnyttjande.

Karensavdragets nuvarande utformning skapar en ekonomisk orättvisa som slår hårt mot alla de löntagare som varje dag går till jobbet och ser till att samhället fungerar. Det handlar om de som inte kan arbeta hemifrån, så som barnskötare, undersköterskor, butiksbiträden, och byggnadsarbetare.

Utredningen, som skulle presenteras i september i år, skulle lämna förslag på en ny utformning av avdraget som är mer rättvist för de som inte kan arbeta hemifrån utifrån de erfarenheter vi fick under pandemin.

Nu har SD:s högerregering fattat beslut om att skrota utredningen. Detta beslut fattas trots att ansvarigt statsråd, den moderata socialförsäkringsministern Anna Tenje, så sent som den 13 december gav besked i riksdagen om att utredningen fortsatt skulle presenteras i höst.

Regeringens nya besked om att lägga ned utredningen är därför inte bara en helomvändning – det visar att beskedet de gav före jul var vilseledande och lögnaktigt.

De hade inte alls tänkt att utredningens skulle få fortsätta.

För det största partiet i regeringsunderlaget, Sverigedemokraterna, blir detta dessutom ett gigantiskt valsvek.

I valrörelsen försäkrade Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna att de ville slopa karensavdraget för personal som arbetar inom vård, omsorg och skola.

När de nu ger sitt godkännande till att regeringen får skrota utredningen är detta inget mindre än ett stort svek mot alla de löntagare som trodde att Sverigedemokraterna menade allvar när man sa sig vilja stå upp för sjukförsäkringen och förbättra karensreglerna för alla medarbetare som bär upp välfärden. 

Regeringen säger nu att de kommer göra en egen intern utredning i stället. Av kommentarerna från socialförsäkringsministern framgår tydligt att vi inte kan förvänta oss några förbättringar i karensreglerna.

Däremot ser det ut att bli ytterligare försämringar. De vill nämligen att den interna utredningen även ska ”omfatta en analys av behovet av en självrisk vid en pågående sjukskrivning för att motverka omotiverat hög sjukfrånvaro”. Det finns alltså en stor risk att det kommer att föreslås ytterligare karensdagar.

Moderaterna har sedan tidigare drivit på för just fler karensdagar och nu kan det bli verklighet för Sveriges löntagare.

Regeringens politik ser alltså ut att öka orättvisan ytterligare och göra sjukskrivna ännu fattigare – i Åkessons och Kristerssons Sverige ska du straffas för att du är sjuk.

Det är anmärkningsvärt att regeringen och SD på detta sätt helt och hållet struntar i de erfarenheter som covid-19-pandemin innebar för hela vårt samhälle, främst för alla de som arbetar i vård, skola och omsorg.

Det här visar att de egentligen inte bryr sig det minsta om de tusentals välfärdsarbetarnas arbetsvillkor.

Om Sverigedemokraterna, trots vissa protester, ändå ger sitt godkännande till nedläggningen är det ytterligare ett i raden av exempel där man säger en sak före valet och gör något annat efter valet.

Vi socialdemokrater ger dock inte upp. Vi kommer att ta ett utskottsinitiativ i Socialförsäkringsutskottet om att utredningen om rättvisare karensavdrag ska återupptas.

För oss var förändringen av karensavdraget ett viktigt vallöfte och vi kommer – i opposition – fortsätta slåss för en rättvis sjukförsäkring.


Anders Ygeman, gruppledare för Socialdemokraterna i socialförsäkringsutskottet
Tobias Baudin, partisekreterare Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE