Ert samarbete med SD är en fråga för hela EU

Slutreplik från Heléne Fritzon om regeringens Europapolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaterna tycks ha bestämt sig för att den enda förklaringen till att EU ser med häpnad och förskräckelse på samarbetet med SD är att vi socialdemokrater är kvar i valrörelsen. Slutreplik från Heléne Fritzon.
Moderaterna tycks ha bestämt sig för att den enda förklaringen till att EU ser med häpnad och förskräckelse på samarbetet med SD är att vi socialdemokrater är kvar i valrörelsen. Slutreplik från Heléne Fritzon.

SLUTREPLIK. Moderaternas Arba Kokalari skriver i sin replik att jag sprider medvetna lögner om den högerkonservativa regeringens jämställdhetsambitioner.

I min debattartikel konstaterade jag att statsminister Ulf Kristersson i sin presentation i Europaparlamentet av det svenska EU-ordförandeskapet inte sa ett ord om jämställdhet.

Var det en lögn? Eller var det en lögn att skriva att regeringen kastat den feministiska utrikespolitiken över bord?

Eller syftar Kokalari på att jag skrev att regeringens samarbetsparti Sverigedemokraterna konsekvent har valt att inte rösta för förslag på jämställdhetsområdet i Europaparlamentet?

Fakta är att det i EU har väckt stor uppmärksamhet och oro att den svenska högerkonservativa regeringen gjort sig helt beroende av Sverigedemokraterna.

Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro beskrev det nyligen som att det var som att gå på sin egen begravning, när hon riskerade att uteslutas från sin partigrupp i Europaparlamentet på grund av SD-samarbetet.

En fransk EU-parlamentariker hoppade av den liberala partigruppen i protest mot samarbetet mellan L och SD.

Inför det svenska ordförandeskapet i EU har frågorna blivit fler och fler om vad det innebär att det är Sverigedemokraterna som håller i taktpinnen. Europaparlamentets talman Roberta Metsola har exempelvis krävt besked av regeringen om SD:s inflytande.

Moderaterna tycks däremot ha bestämt sig för att den enda förklaringen till att EU ser med häpnad och förskräckelse på samarbetet med SD är att vi svenska socialdemokrater är kvar i valrörelsen.

Om man väljer att samarbeta med ett högerextremt parti, med rötter i nazismen, då får man vara beredd på att få kritik. EU-ordförandeskapet är ett tydligt bevis på att detta inte handlar om en inrikespolitisk debatt, det är något som angår hela EU.

Vi socialdemokrater samarbetar gärna med alla goda krafter i EU som vill driva utvecklingen framåt för jämställdheten. Men vi tänker inte sänka våra ambitioner.

Nu är det upp till bevis för Ulf Kristerssons regering att visa dessa ambitioner – och se till att de inte bara styrs av SD:s och Jimmie Åkessons taktpinne.


Heléne Fritzon, delegationsledare Socialdemokraterna i Europaparlamentet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE