Är kvinnohat ok i ditt parti, Kinberg Batra?

Debattörerna: All trovärdighet borta när dina partivänner ryggdunkar Anders Borg

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”Alla kan göra fel, sköt om dej”, skrev Moderaternas rätts- och trygghetspolitiske talesperson Tomas Tobé på Borgs Facebook-sida. Detta borde bekymra dig, Anna Kinberg Batra, och andra moderater som tror på allas lika värde, som är för jämställdhet och ordning och reda, skriver Lena Josefsson, Tara Twana och Lina Stenberg.
Foto: ELVIRA PIHL
”Alla kan göra fel, sköt om dej”, skrev Moderaternas rätts- och trygghetspolitiske talesperson Tomas Tobé på Borgs Facebook-sida. Detta borde bekymra dig, Anna Kinberg Batra, och andra moderater som tror på allas lika värde, som är för jämställdhet och ordning och reda, skriver Lena Josefsson, Tara Twana och Lina Stenberg.

DEBATT

DEBATT. Till Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna.

Vi är tre kvinnor, partipolitiskt aktiva och drivna av ett liknande engagemang som vi tror att du också har. Vi är feminister, precis som du säger dig vara, med en utgångspunkt i att samhället är långt ifrån jämställt.

Vi ser de negativa konsekvenserna av könsmaktsordningen och vi hoppas också att sexuella övergrepp ska tas på större allvar i vårt rättssystem. Precis som du gör.

Anders Borg är inte längre företrädare för Moderaterna och givetvis är det inte ditt ansvar att förklara hans förehavanden. Men det Borg – enligt medieuppgifter – gjort när han i förra veckan blottat sig, använt sig av kvinnonedsättande ord och tafsat på andra personer är inte bara stötande och kränkande. Det är också olagligt – något ditt parti tydligt borde markera utåt.

Det som bekymrar oss är just det sätt som flera ledande moderater uttalat sig om det som skett, och vad det egentligen säger om kulturen inom det parti du leder.

Tomas Tobé, Moderaternas rätts- och trygghetspolitiska talesperson, har flera gånger yttrat sig om just sexuella övergrepp och varför kampen mot dessa ska prioriteras. Bland annat skrev han på Aftonbladet Debatt (16/6 2017) att ”fler åtgärder krävs för att stärka arbetet med sexuella övergrepp”, med hårdare straff och tydligare uppföljning av varje brottsoffer. Vidare skriver han att vi är ”skyldiga både de som tidigare utsatts och för att göra allt vi kan för att förhindra fler övergrepp”.

Det Tobé skriver kan vi instämma i. Men all trovärdighet försvinner i Moderaternas rättspolitiska ställningstaganden när partiets ansvariga är beredda att tolerera och ursäkta sexuella övergrepp när de begås av ”de egna”. ”Alla kan göra fel, sköt om dej”, skriver Tomas Tobé på Borgs Facebook-sida. Och häri ligger vår oro och anledningen till att vi skriver detta.

De uppmuntrande och stöttande kommentarerna på sociala medier visar på en kultur där sexuella övergrepp accepteras och ursäktas – om de görs av rätt personer. För vad säger trösterika kommentarer som ”det kan hända vem som helst” om kulturen inom partiet?

Det finns en tydlig dubbelmoral i partiets förhållningssätt. Detta borde bekymra dig och andra moderater som tror på allas lika värde, som är för jämställdhet och ordning och reda.

För det som kommit fram efter Borg-incidenten säger inte bara mycket om acceptansen för kvinnohat, sexuella trakasserier och övergrepp inom Moderaterna. Acceptansen är dessutom villkorad. Det verkar vara en bagatell om vita, medelålders män med makt gör sig skyldiga till den sortens beteende. Till och med något som kan beskrivas som en självklarhet vid fester.

Det är dock en helt annan sak när det gäller män med utländsk bakgrund eller män i avsaknad av makt och status.

Vi tror inte att du själv förordar den här kvinnofientliga kulturen. Det vi skulle vilja veta är därför vad du tänker kring den diskrepans som råder mellan det du, Tomas Tobé och andra företrädare säger i offentliga sammanhang om kvinnors rättigheter och kampen mot sexuella övergrepp – och de accepterande, ryggdunkande kommentarer som florerar i sociala medier av delvis samma partiföreträdare.

Tycker du att ni som parti verkar trovärdiga i de här frågorna? Ska väljarna tro det du säger i talarstolar och debatter, eller ska de utgå ifrån ”det kan hända vem som helst”-kommentarerna på Facebook?

Därför undrar vi med det här brevet vad du tänker göra för att garantera en nolltolerans mot kvinnohat i ditt parti, mot sexuella övergrepp och trakasserier.


Lena Josefsson
Tara Twana
Lina Stenberg


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE