ÅSIKT

Din upprördhet är inte befogad, Blecher

Replik i frågan om judarnas koppling till Jerusalem

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Henrik Carlborg i replik till Martin Blecher: ”Hans argumentation är oroande. Han grundar sig helt på religiösa argument för att leda i bevis att Jerusalem tillhör judarna.”
DEBATT

REPLIK. För en tid sedan antog Unescos styrelse en resolution rörande Palestina, inklusive Jerusalem. Sverige röstade för resolutionen, som är kritisk till Israel. I Aftonbladet har Martin Blecher anklagat Margot Wallström för att ”förneka det judiska Jerusalem” och förklarat att svenska diplomater aldrig någonsin kommer att få det judiska folket att släppa taget om Jerusalem igen.

Blechers upprördhet är inte befogad. Unescos styrelse bekräftar Jerusalems gamla stads och dess murars betydelse för bland annat judendomen. Styrelsen bekräftar att även andra platser på ockuperat område har betydelse för judendomen.

Så långt lätt konstaterbara faktafel. Blechers argumentation är emellertid oroande. Han grundar sig helt på religiösa argument för att leda i bevis att Jerusalem tillhör judarna.

Detta är ett mycket farligt spår. Vad gör vi när judar, muslimer och kristna kommer fram till olika slutsatser när det gäller till exempel Jerusalem? På vilken grund väljer vi den ena gruppens ståndpunkt framför den andra?

Religiösa argument snarare underblåser en konflikt än bidrar till dess lösning.

Det är bara en lösning på folkrättslig grund som har en sportslig chans att leda till en varaktig fred. Det kräver dock att Israel verkligen följer sina folkrättsliga förpliktelser. Och det är här det verkliga problemet finns, precis som Unescos resolution påpekar.


Henrik Carlborg, Jur. kand, styrelseledamot, Palestinagrupperna i Sverige


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jerusalem

Israel

Palestina