Att kritisera KD tycks viktigast för regeringen

Replik från Kristdemokraterna om kampen mot sexhandeln

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är beklagligt att justitieministern och jämställdhetsministern verkar mer angelägna att kritisera KD än att hjälpa de tiotusentals människor, både kvinnor och barn, som varje år faller offer för sexhandel, skriver Andreas Carlson.
Foto: TT
Det är beklagligt att justitieministern och jämställdhetsministern verkar mer angelägna att kritisera KD än att hjälpa de tiotusentals människor, både kvinnor och barn, som varje år faller offer för sexhandel, skriver Andreas Carlson.

DEBATT

REPLIK. Det är beklagligt att justitieminister Morgan Johansson (S) och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (S) verkar mer angelägna att kritisera Kristdemokraterna än att hjälpa de tiotusentals människor, både kvinnor och barn, som varje år faller offer för sexhandel.

Men deras artikel innehåller ett antal sakfel som behöver bemötas.

För det första påstås det att vi kristdemokrater var emot den lag som kriminaliserade köp av sexuella tjänster 1999. Det stämmer inte. Tvärtom drev Kristdemokraterna på för att lagen skulle bli än strängare.

För det andra påstår ministrarna att de vill höja straffet för sexköp. I dag döms de flesta enbart till dagsböter för att ha köpt en annan människas kropp.

Så sent som den 11 juli 2019 sa regeringen nej till att göra exakt just det. ”Straffbestämmelsen om köp av sexuella tjänster bör kvarstå oförändrad”, ansåg den då. Detta var för övrigt ett svar på en utredning som föreslog åtgärder för att skärpa straffen – tre år tidigare.

Det tog alltså regeringen tre år att komma fram till att straffet för sexköp inte skulle skärpas, att brottet inte skulle gradindelas och att lagen inte skulle kompletteras med en lista på försvårande omständigheter.

Det tog tre dagars medierapportering för att regeringen skulle ändra sin politik. Det är tråkigt att det krävdes en storm i massmedia för regeringen att inse betydelsen av brottsoffrets upprättelse.

Regeringen kritiserar även Kristdemokraterna för att vi var emot ett av deras förslag under förra mandatperioden.

Sexköp är ett vidrigt brott oavsett var det sker. Tunga juridiska instanser pekade dock på att det finns risker med att göra det straffbart utomlands, då det skulle kunna luckra upp den juridiska principen om dubbel straffbarhet. Exempelvis skulle det kunna leda till att en homosexuell person i Sverige kan dömas för detta i något land där homosexualitet är olagligt.

Och till sist: den utredning som ledde till samtyckeslagen tillsattes av oss, inte av dem. Samtyckslagen i nuvarande skick var vi alltså med och införde.

Om regeringen lade lika mycket tid på att utforma politik som skyddar och hjälper offren för sexhandel och sexköp som på att kritisera Kristdemokraterna, hade Sverige varit betydligt bättre rustat i dag.


Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson Kristdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE