Debatt

KD, visa solidaritet med drabbade i Järva

Replik från S-politiker om corona och förorten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I stället för att uppmana sina partikamrater som styr sjukvårdspolitiken i regionen och Stockholm stadshus, att bistå med karantänmöjligheter i trångbebodda bostadsområden och organisera hemtjänstens och äldreomsorgens personal väljer man göra pandemin till en ”invandringsfråga”, skriver  Anders Österberg och Lawen Redar (S),
I stället för att uppmana sina partikamrater som styr sjukvårdspolitiken i regionen och Stockholm stadshus, att bistå med karantänmöjligheter i trångbebodda bostadsområden och organisera hemtjänstens och äldreomsorgens personal väljer man göra pandemin till en ”invandringsfråga”, skriver Anders Österberg och Lawen Redar (S),

DEBATT

REPLIK. Det är med förvåning vi tar del av Kristdemokraternas partiledares debattinlägg. Att försöka göra partipolitiska vinster i en svår kris som prövar hela vårt samhälle är nästintill gränslöst.

Inte med ett ord uppvisar Ebba Busch solidaritet och deltagande i den sorg som många Järvabor genomgår nu i sviterna av att ha förlorat en anhörig.

I stället för att uppmana sina partikamrater som styr sjukvårdspolitiken i regionen och Stockholm stadshus, till att bistå stockholmare med isolerings- och karantänmöjligheter i de trångbebodda bostadsområdena och organisera hemtjänsten- och äldreomsorgens personal väljer man att göra en pandemi som drabbar oss alla, till en ”invandringsfråga”.

Ebba Buschs poäng är att tilliten till samhället sviktar hos Järvabor vilket då ska ha orsakat smittspridning. Men hade hon velat ta i frågan seriöst så kanske andra faktorer hade kunnat synliggöras. Exempelvis att de flesta Järvabor jobbar i Stockholms kollektivtrafik, i hemtjänsten, äldreomsorgen, i matvaruaffärer mm när många andra kan arbeta hemifrån.

Ska smittspridningen kunna minska måste också trångboddheten minskas. I dag står många hotellrum lediga. Stockholms majoritet med Kristdemokraterna i spetsen borde undersöka möjligheten att hyra hotellrum för trångbodda äldre och personer i andra riskgrupper. Detta givetvis om smittskyddsexperter ser fördelar med förslaget.

För många som bor i Järva går det inte att följa Folkhälsomyndighetens råd och isolera sig och inte träffas över generationsgränserna. Vi hoppas såklart på att stadens styre och den kapacitet som finns där vill – och kommer – att hjälpa till med detta.


Mycket kommer att behöva utvärderas efter denna pandemi. Tills dess behövs konstruktivitet och sammanhållning.
Vi ska ta oss igenom det här, tillsammans.
Anders Österberg, Järvabo och riksdagsledamot (S)
Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

DEBATT Våga tala klarspråk om corona och förorten

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Ebba Busch

Kristdemokraterna

Järva

Stockholm

Segregation