Vårdpersonalen har redan ställt sina krav, L

Replik från V om situationen för sjukvårdspersonalen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sjukvårdspersonalen har redan varit väldigt tydliga med vilka krav har. Nya uppdrag till olika myndigheter ingår inte i dessa. Det är konkreta åtgärder som behövs och det är dags att leverera, skriver debattörerna.
Sjukvårdspersonalen har redan varit väldigt tydliga med vilka krav har. Nya uppdrag till olika myndigheter ingår inte i dessa. Det är konkreta åtgärder som behövs och det är dags att leverera, skriver debattörerna.

REPLIK. Liberalerna skriver om sjukvårdspersonalens arbetsvillkor och ett förslag från dem är att ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att ”ge mer råd och stöd om god arbetsmiljö.” Syftet med det ska vara att ”varje anställd ska kunna gå till jobbet med tillförsikt.” Och självklart borde det vara så.

Men låt oss titta hur det faktiskt ser ut i en sjukvårdsregion där Liberalerna styr.

I Region Stockholm har Liberalerna, genom Anna Starbrink som är hälso- och sjukvårdsregionråd, ansvar för övergripande hälso- och sjukvårdsfrågor för nästan 2,4 miljoner invånare.

Hennes styre, tillsammans med finansregionrådet Irene Svenonius, har kantats av varsel, förlossningskriser, personalbrist, miljardrullning till konsuler och ett massivt missnöje som till och med lett till ett upprop från vårdpersonalen själva som pågår just nu.

Vårdpersonalens krav är glasklara. Kraven är att samtliga varsel ska dras tillbaka, att anställningsstopp och sparkrav tas bort, att vårdcentralerna får mer resurser och att de styrande politikerna i Region Stockholm börjar prioritera rätt så att de sjukaste patienterna får den vård de behöver.

Så om Liberalerna menar allvar med att förbättra arbetsmiljön för vårdpersonalen och att anställda ska gå till jobbet med tillförsikt är det dags för handling, inte mer snack. Personalen har redan tydligt sagt vad de behöver och det är då rakt inte fler uppdrag till olika myndigheter om att ge mer råd.

Det är konkreta resurser till vården, och det är dags att leverera.


Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson Region Stockholm (V)
Clara Lindblom, oppositionsborgarråd Stockholms stad (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: