Debatt

Förbjud kärnvapen – annars elimineras vi

Slutreplik från Beatrice Fihn om kärnvapenförbudet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Massförstörelsevapen som kan utplåna vår planet är oacceptabla oavsett vem som har dem, skriver fredspristagaren Beatrice Fihn.
Massförstörelsevapen som kan utplåna vår planet är oacceptabla oavsett vem som har dem, skriver fredspristagaren Beatrice Fihn.

DEBATT

SLUTREPLIK. Utrikesminister Margot Wallströms skriver i sin replik att Sverige tagit egna initiativ för nedrustning. Hon beskriver att det resulterat i ett åtagande om att få kärnvapenstaterna att ta steg mot kärnvapennedrustning.

Wallström har själv betonat vikten av att skapa politisk vilja till nedrustning. Problemet är att förslagen i Sveriges initiativ har testats förut, utan att skapa sådan vilja. I stället ser vi en ökad risk för att kärnvapen används igen, allt medan kärnvapenstaterna investerar oerhört stora summor i att stärka sina vapen.

Kärnvapenstaternas motvilja att nedrusta kommer inte att förändras utan ett normativt tryck från det internationella samfundet. Därför är FN:s kärnvapenkonvention så viktig. Den gör kärnvapen illegitima genom att allt fler länder kategoriskt säger nej till massförstörelsevapen.

Ju svårare det blir att ha kärnvapen och planera för deras användning desto mer ökar trycket på kärnvapenstaterna att sätta sig vid förhandlingsbordet. Detta vet kärnvapenstaterna och det är därför de protesterar så högt mot FN-konventionen.

Vi har inte jämfört Sveriges regering med Donald Trump, något som Wallström nu flera gånger hävdat. Vi instämmer helt med det FN:s förre generalsekreterare sade om kärnvapen: "Det finns inga rätta händer för fel vapen". Massförstörelsevapen som kan utplåna vår planet är oacceptabla oavsett vem som har dem.

Det är oroväckande att Sveriges försvarsmakt säger sig inte kunna ta avstånd från hot om användande av dessa vapen. Det är ett skifte i svensk säkerhetspolitik i fel riktning.

FN:s konvention mot kärnvapen utgör den mest effektiva möjlighet Sverige har sätta press på kärnvapenstaterna just nu. Antingen förbjuder och eliminerar vi kärnvapen eller så kommer de en dag att eliminera oss.

Beatrice Fihn, fredspristagare och chef för kampanjen International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kärnvapen

LÄS VIDARE

DEBATT Skandal, regeringen – säg nej till kärnvapen

ÄMNEN I ARTIKELN

Kärnvapen

Säkerhetspolitik

Donald Trump

Beatrice Fihn

Utrikespolitik

Försvarspolitik

Margot Wallström