Breiviks ord är i dag SD-politikers

Debattören: Att M, KD och L vill samarbeta med SD övergår mitt förstånd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”Ett total stopp för all invandring och ett slut på påtvingad multikulturalism". Visst har ni hört de här orden förut? Det undrar Thomas Eriksson, medlem i S-föreningen Reformisterna.
”Ett total stopp för all invandring och ett slut på påtvingad multikulturalism". Visst har ni hört de här orden förut? Det undrar Thomas Eriksson, medlem i S-föreningen Reformisterna.

DEBATT. I dag, den 22:a juli, är det exakt tio år sedan de fasansfulla händelserna på Utøya ägde rum.

Av den anledningen men också för att på mitt eget sätt hedra offren valde jag att titta på "22 July", en amerikansk kriminaldramafilm från 2018 som är baserad på boken ”En av oss: En berättelse om Norge” av Åsne Seierstad, som handlar om terrorattentaten i Norge 2011, på Netflix igår kväll.

69 ungdomar blev under den där dagen brutalt mördade av den nu ökände Anders Bering Breivik . Och filmen är en väldigt närgången skildring av först bombattentatet mot regeringsbyggnaden i Oslo och sedan av hur Breivik brutalt skjuter ner oskyldiga ungdomar på ungdomsläget på Utøya

Förutom att filmen gav mig en stor klump i magen av oro och ångest så la jag också märke till några saker som Breivik sa under tiden som han gick bärsärkargång med en pistol och ett automatgevär med kikarsikte.

När Breivik går in i en stor samlingslokal så säger han till exempel: "Ni kommer att dö i dag, marxister, liberaler och eliten" innan skjuter han ner alla ungdomar därinne.

Var uppmärksam på orden – ”marxister, liberaler och eliten”.

När polisen har tagit honom och frågar Breivik vad han ville med detta så säger han att han ville ha "ett total stopp för all invandring och ett slut på påtvingad multikulturalism". Var uppmärksam på de här orden också – "ett total stopp för all invandring och ett slut på påtvingad multikulturalism". Visst har ni hört de här orden förut?

Det är i dag var och varannan sverigedemokrats ord, var och varannan SD-sympatisörs ord. Det är SD-ledaren Jimmie Åkessons ord, bland annat i den tweet i vilken han skrev:

"Vårt land behöver ett totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring, inklusive kvotflyktingar. Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning och ett moratorium för mottagande av kvotflyktingar."

Det är också partisekreteraren Rikard Jomshofs ord då han upprepade gånger säger att islam är en avskyvärd ideologi och religion och att mångkulturalism förstör Sverige.

Jag tänker hur många gånger jag sett sådana ord skrivas i kommentarerna i olika SD-grupper på Facebook som jag varit runt i.

Med SD, som hyser dessa tankegångar vill nu moderater, kristdemokrater och nu också liberaler samarbeta med. Det övergår mitt förstånd.

Jag menar att det var sånt här tankegods som bidrog till Förintelsen, till massakern i Sebrenica och till det fasansfulla som hände i Norge på Utøya sommaren den 22 juli 2011. Men det vill inte Ulf Kristersson, Ebba Busch och Nyamko Sabuni se.

Jag har via Twitter och Facebook försökt förstå i vilken värld de människor lever som sympatiserar med sådana uttryck och vill se en sådan regering. Men det verkar vara med dessa sympatisörer som med människorna i den amerikanska konspirationssekten Qanon.

De är så inne i denna snäva verklighetsuppfattning att man inte kan ta in något annat än konspirationen om Eurabia, eller en om att multikulturalismen är påtvingad. Eller att massinvandringen hotar att helt utrota de etniska svenskarna.

Men Ulf och Ebba ser inte det, de ser bara regeringsmakten och blundar för det självklara.

Thomas Eriksson, medlem i S-föreningen Reformisterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE