ÅSIKT

Ja – upprepade brott ska ge strängare straff

Replik från Morgan Johansson (S) om sexualbrott

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Anna Tärnhuvud
För att vända utvecklingen kring sexbrott kräver mer än bara skärpta straff och fler poliser, skriver debattören.
DEBATT

REPLIK. I Aftonbladet 4 juni skriver Tomas Tobé (M) om sexualbrottslagstiftningen.

Jag förstår att Moderaterna nu vill komma ifatt debatten, med tanke på att nästan ingenting hände i dessa frågor under deras långa regeringsperiod.

Sexualbrott tillhör de värsta formerna av brottslighet. Hot om sexuellt våld, sexuella trakasserier och våldtäkter blottar också den ojämställdhet som genomsyrar hela vårt samhälle.

För två veckor sedan beslutade riksdagen om den nya sexualbrottslagen.

Sverige kommer från 1 juli i år att få den strängaste sexualbrottslagstiftningen någonsin. Ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften blir därmed verklighet.

Den nya lagen bygger på den självklara utgångspunkten att sex ska vara frivilligt. Om det inte är frivilligt så är det olagligt. Samtidigt höjs minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn.

Tobé (M) skriver att han vill se över straffreduktionen för upprepad brottslighet, det som många kallar för mängdrabatt. Där har vi inga meningsmotsättningar.

Vi har redan genomfört en reform som innebär att fler gärningar ska ses som återfall i brott och därmed leda till strängare straff. Men vi är beredda att gå vidare. Straffen måste motsvara brottslighetens allvar. Därför går Socialdemokraterna till val på att göra en översyn av straffen för upprepad brottslighet.

För att vända utvecklingen krävs emellertid mer än skärpta straff och fler poliser.

I samband med att den nya lagen träder i kraft så har Brottsoffermyndigheten fått regeringens uppdrag att genomföra en bred informations- och utbildningsinsats om vad lagen innebär.

Metoo visade att utnyttjande av kvinnor förekommer överallt, i alla samhällsklasser.

Att sex bygger på frivillighet måste sitta i ryggmärgen på varenda man och pojke i Sverige. För så är det ju: om mäns våld mot kvinnor ska upphöra, så är det männen som måste förändras.


Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här


Så här skriver du en debattartikel 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM