ÅSIKT

Vem bryr sig om alla barn som dör?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

I fredags vaccinerade jag mitt sto, som ska föla om någon månad, mot stelkramp. Det var bra sa veterinären, för det skyddar också fölet om något skulle hända.

Några dagar senare råkade jag höra ett inslag på Ekot om den höga barnadödligheten i utvecklingsländerna. Varje år dör två miljoner nyfödda barn i fattiga länder inom ett dygn. 70 procent av de nyfödda som dör skulle kunna räddas om de blivande mödrarna bland annat vaccinerades mot stelkramp konstaterade reportern.

Vi lever i olika världar och i-ländernas politiker tar egentligen inte fattigdomen på allvar. Den är bara intressant om vi kan tjäna pengar på den. Det är i många fall enkla lösningar som krävs för att rädda miljontals liv. Tänk bara om de fattiga länderna fick tillgång till mediciner och kompetent sjukvårdspersonal. Men det går inte. Medicin är dyrt och läkemedelsföretagen har sina vinster att tänka på. Makt och rikedom skapar underliga människor. Det mesta av det bistånd som ges till fattiga länder har alltid ett vilkor. Mottot lyder alltid: Gör som vi säger så kanske det blir lite stålar.

Men vem bryr sig om alla barn som dör?

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM