Publicerad:
Uppdaterad:

Högerextrema fildelare fångar hel generation

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Bert Karlsson: Jag blir inte förvånad om vi kan räkna in sverigedemokraterna till de etablerade partierna nästa val

Häromdagen kunde vi konstatera att sverigedemokraterna hamnar på tredje plats när Sveriges ungdomar får rösta. De flesta av oss tycker nog att detta är sorgligt men jag anser knappast att det borde vara överraskande.

De traditionella partierna har fullständigt nonchalerat de strömningar som genomsyrar den yngre generationen. Man försöker lappa och laga i valtider genom att besöka skolor men aldrig utan ett rejält mediauppbåd i släptåg. Sällan genomförs ett spontant besök i en skola eller en ungdomsgård. Det hade kunnat ge ungdomar en känsla av uppriktigt intresse för deras situation istället för som nu politikernas vilja att synas.

Medan detta pågår så ökar klassklyftorna och skillnaderna mellan dem som har det sämre eller bättre förspänt blir bara större och större. Ungdomar genomskådar sånt, det går inte att sminka över vart fjärde år.

Det är en klassfråga vem som kan åka på skolresa eller inte, vem som har råd att spela hockey eller inte, vilka familjer som har råd att hänga med i den tekniska utvecklingen och vilka som inte har det. Sommarjobb är en lyx och riktiga jobb för yngre är i det närmaste obefintliga.

Ungdomar sitter i samma fälla som våra svenska företagare. De flödar av idéer och vilja men politikerna pratar hellre om plusjobb och konstgjord andning än att ge dem riktiga verktyg i form av riskkapital och investeringshjälp. Det är ett språk som de med all rätt inte förstår.

Aktörerna bakom Pirate Bay som sysslar med illegal spridning av musik på internet har förstått att tala ungdomarnas språk. De bjuder ut musik och film gratis till den som vill ha, sprider uppfattningen om att de gör en kulturell välgärning och får barn och ungdomars fulla stöd.

Detta är ett allvarligt moraliskt dilemma i sig för alla som tycker att stöld är stöld, men i förlängningen så har det också en än värre konsekvens. Bakom Pirate Bay hittar vi människor som är aktiva anhängare till högerextrema grupper och som finansierar sin verksamhet med hjälp av annonsörer inom porrindustrin med inriktning på exploatering av tonårstjejer.

Efter den uppmärksammade stängningen av Pirate Bays hemsida i förra veckan så lyckas man med lätthet att få sina ”kunder” att sympati-sabotera och slå ut såväl polisens som regeringens datorservrar.

Detta är ett gravt och allvarligt hot mot vår demokrati som snabbt kan få oöverblickbara konsekvenser.

Pirate Bay har genom att simpelt bjuda ut film och musik gratis lyckats få en hel generation i sitt järngrepp. De lyder minsta vink och självklart innefattar detta också politiska åsikter. Därför är jag inte förvånad över sverigedemokraternas framgångar i ungdomsvalet.

Att de etablerade partierna inte fattat kraften i denna rörelse är bedrövligt.

Att det ena efter det andra partiet dessutom ansluter sig till deras filosofi om fildelning är än värre.

Man säljer utan att blinka ut hela upphovsrätten för att vinna snabba röster. Det är ren och skär populism men de gräver sin egen grav snabbare än de anar genom sitt flata agerande, bakslaget kan bli enormt, för dem men framförallt för demokratin och för Sverige.

Jag skulle inte bli förvånad om vi kan räkna in sverigedemokraterna till de etablerade partierna vid nästa val, med hjälp av Piratpartiet.

Bert Karlsson startade partiet Ny Demokrati 1991 tillsammans med Ian Wachtmeister.
Bert Karlsson startade partiet Ny Demokrati 1991 tillsammans med Ian Wachtmeister.
Publicerad:
Publicerad: