ÅSIKT

Det går bra för Sverige men klyftorna ökar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Det sägs att det går så bra för Sverige. Lönerna ökar, skatterna sänks och arbetslösheten minskar. Men de goda tiderna kommer bara några få tillgodo, det visar Föreningssparbankens halvårs-visa barometer som speglar hushållens ekonomi. Närmare en fjärdedel av alla hushåll vittnar om att hushållskassan inte räcker till. Detta är ett betydligt sämre resultat än vid förra mätningen. Fler hushåll tvingas också använda sina sparade pengar för att klara de löpande utgifterna.

De hushåll som har drabbats värst finns i norra och mellersta Sverige. I den generella bilden av ett allt fattigare Sverige visar det sig också att allt fler drar ner på nöjen, kultur och handlar också mindre kläder.

Ändå ökar konsumtionen! Det är nämligen den andra sidan av myntet. De som har goda inkomster och fast arbete har fått det mycket bättre och kan konsumera som aldrig förr. Med andra ord: klyftornas Sverige visar sig också tydligt i hushållsekonomin. Fattigdomen handlar inte bara om utanförskap och hemlöshet. Den finns bland alldeles vanliga människor.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM