Fler läsarkommentarer:

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

”Anpassa priserna ...”

Skivbolagen snor hela limpan

Jag håller delvis med Björn Ulvaeus i denna fråga, men jag tror han glömt en sak. Nämn någon annan bransch där den enskilde anställdes förmågor, egenskaper, kunnande och engagemang inte utnyttjas till bristningsgränsen utan annan ersättning än lön?

Att säga att fildelning tar brödet ur munnen på låtskrivare är en överdrift. Skivbolagen däremot vifftar med brödet framför artisten och sliter sedan det ur räckhåll och lägger det i sin egen hög.

Varför skall ett bolag ta den större delen av en kompositörs inkomst? Nä, den kompositör som klagar över dålig lönsamhet på grund av fildelning kanske borde ta sig en titt på sitt kontrakt och inse att det kanske hade varit bättre att ge ut på egen "label" om han/hon gör musik för att bli rik.

Mats

Musikindustrin måste se möjligheterna

Skulle jag vara tvungen att punga upp 20 spänn när jag vill ha EN ynka låt, eller närmare 200 kronot för ett album, ja då skulle jag sluta lyssna på musik över huvud taget! Det är inte värt det. Jag kan slå på radion istället.

Musikbranschen måste anpassa sig efter den nya tekniken. Se möjligheterna med digital distribution och snabb spridning, istället för att gnälla och försöka hålla oss kvar vid principer som gällde på 1970-talet.

/Samuel

Inga fattiga drabbar mig

Har tyvärr aldrig laddat ner en låt olagligt från en "fattig" upphovsman. Ser dock de personer som skapat de låtar jag laddat ner åka omkring i lyxbilar, festar på Spybar och flyger privatplan världen runt.

Sorry Björn Ulvaeus! Kan inte se verklighetsanknytningen i din artikel. Ser dock tusentals "fattiga" låtskrivare/skapare lägga ut sina alster på nätet gratis för att få folk att lyssna på sin musik.

Hemska piraten

Anpassa priserna så tjänar musikbranschen pengar

Om vi håller oss till fildelning av musik så har det ju funnits sen man kunde spela in på band. Jag som vuxit upp med rullbandspelaren och kasetterna hittar fortfarande "kassvis" med gamla inspelningar på vinden.

Radioapparaterna hade dubbla fack för att man skulle kunna kopiera banden och dela med sig. I alla bilar som rullade fanns det massvis med band och man bytte och lånade av varandra. Så vad är nytt egentligen? Det kopierades ju enormt mycket även förr.

Itunes har en tjänst där man kan ladda ner en låt för 9:90 kronor. Förra året sålde de fyra miljarder låter. Fyra miljarder!

Det går alltså att tjäna pengar om man anpassar priserna efter vad konsumenten är villig att betala. Om det infördes lagliga tjänster på nedladdning av filmer också med en prisnivå som konsumenten är villig att betala skulle den olagliga nedladdningen marginaliseras och alla upphovsmän/artister skulle få ta del av kakan.

Det är dags att vakna nu! Denna hetsjakt kommer bara att leda till att nedladdningen blir ännu mera dold bakom krypteringar och proxys.

Olle

Läs mer här:

Publicerad: