ÅSIKT

”Ett luftslott att Putin skulle ge sig på oss”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

avHanna Nordin

Debatt i 20 minuter: Vilket försvar behöver Sverige?

Rysslands aggressiva agerande i Ukraina är så oroande att Sverige måste rusta upp - och dessutom återinföra värnplikten.

Det menade Nina Larsson i dagens "20 minuter". Hennes motdebattör, Veronica Svärd (Fi), avfärdade helt tanken på att Sverige är under militärt hot.

– Det är luftslott. Klimathotet och mäns våld mot kvinnor som är de allvarligaste hoten, sa hon.

I dag är det Folkpartiets dag i Almedalen. Då passade Allan Widman, partiets försvarspolitiske talesperson, på att komma med ett utspel om att vi behöver återinföra värnplikten, något som även Jan Björklund har öppnat för tidigare i år. Orsaken till att vi behöver stärka försvaret är det säkerhetspolitiska läget har förändrats i och med oroligheterna i Ukraina men också för att vi har soldatbrist inom Försvarsmakten, enligt honom.

”Vi ska inte öka den militära rörelsen”

I dagens "20 minuter" möttes Folkpartiets partisekreterare Nina Larsson och Feministiskt initiativs riksdagskandidat Veronica Svärd för att debattera vilket försvar Sverige behöver. Feministiskt initiativ vill till skillnad från majoriteten partier rusta ner försvaret och satsa på ett civilt försvar istället.

– Det är ett luftslott att Putin skulle ge sig på Sverige. Vår säkerhetssyn är så att vi ser klimathotet och mäns våld mot kvinnor som är de allvarligaste hoten. Vi ska inte öka den militära rörelsen, vi måste sätta oss ner med diplomatiska åtgärder, stärka upp handelsavtal, sa hon.

”Kvinnor och barn offer i konflikter”

Men denna syn ansåg Nina Larsson var naiv.

– Det är ju inte så att vi inte försökte prata med Putin. Men det funkade ju inte. Det finns lägen då inget annat språk än våld förstås och då måste vi kunna försvara vår demokrati. Om man inte har muskler och insatser att sätta in är det kvinnor, de utsatta och barn som blir offer i konflikter, sa hon.

”Måste motverka mäns våld mot kvinnor”

Veronica Svärd fortsatte dock att hävda att ökad militarisering alltid leder till ökat våld mot kvinnor. Detta höll Nina Larsson med om. Men hon tyckte att man måste kunna ha fler tankar i huvudet samtidigt.

– Vi måste motverka mäns våld mot kvinnor men det är ingen motsättning mot att vi också måste ha ett försvar, vi behöver värna vår frihet och demokrati, sa hon.