ÅSIKT

Alliansen blundar för problemen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Slutreplik från Vänsterpartiet om LOV

Moderaterna och de övriga allianspartierna vägrar att se de stora problemen med svensk sjukvård. Framförallt vägrar de att se den ojämlika vården. Att våra gemensamma skattemedel genom LOV, lagen om valfrihet, fördelas så att merparten av vårdresurserna tillfaller de redan rika och förhållandevis friska.

I Vänsterpartiets artikel om LOV gjordes en allegori med HC Andersens saga ”Kejsarens nya kläder” och när moderaterna Cecilia Widegren och Marie Ljungberg Schött i sin replik nu hävdar att LOV tvärtom gjort vården bättre ser vi åter igen nakenheten i svensk sjukvård medan Alliansen, vårdföretagen och deras lobbyister står och applåderar längs vägen.

Låt oss ta Stockholm som exempel. 215 vårdcentraler finns i dag i Stockholms län. I områden med god hälsa är man mycket nöjd med vårdcentralen men i områden med hög ohälsa är man mycket missnöjd. Cirka 40 procent skiljer. Denna skillnad bryr sig inte Alliansen om.

Riksrevisionen visar också i sin rapport att hälso- och sjukvårdslagens skrivning om vård efter behov inte följs, liksom SIFO visar att svenskarnas förtroende för vården fallit från 60 till 41 procent mellan 2011 och 2014.

Med hjälp av SD försöker Alliansen hindra regeringen från att lägga ner LOV. Ni dansar till vårdföretagens och Svenskt Näringslivs pipa. Där finns era vänner och er lojalitet.

Att kalla en väv av blå dunster för ”vårdkvalitet” händer inte bara i sagor, utan i verkligheten.

Karin Rågsjö

Vårdpolitisk talesperson (V)

Håkan Jörnehed,

oppositionslandstingsråd Stockholm (V)

ARTIKELN HANDLAR OM