Unga i gängen släpps – innan de är förhörda
Debattören: Här är luckorna som måste täppas till för att bekämpa den grova kriminaliteten
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2018-02-08
DEBATT. Över hälften av de 200 individer som ingår i den grova gängkriminaliteten i Malmö är under 22 år. Exempel finns på att kriminella försöker värva barn i låga tonåren vid skolor och fritidsgårdar. I början för att begå enklare former av brott för att sedan dra in barnet i grövre kriminalitet.
Vi som samhälle ska finnas till hands tidigt med stöd och hjälp till den som riskerar att hamna i kriminella sammanhang eller som vill hoppa av ett liv som brottsling. Den som ändå väljer att bryta mot lagen ska veta att vi som samhälle kommer göra vårt yttersta för att få bort personen från gatan.
För bästa resultat måste vi i samhällets olika delar agera gemensamt. Vi har goda erfarenheter i Malmö med tillslag mot verksamheter inom den svarta ekonomin, som samordnas av kommunens miljö- och hälsotillsyn där en rad andra kommunala och statliga myndigheter ingår.
Resultatet med stängda svartklubbar, illegala rökkaféer och källarbostäder till ockerhyror hade inte kunnat nås utan att myndigheter slår till tillsammans samtidigt.
Lika kraftfullt fungerar inte rättskedjan i andra delar av brottsbekämpningen. I det nya trygghetspolitiska programmet från Socialdemokraterna i Malmö ser vi behov av att följande luckor måste täppas till:
Inga utredningar ska försenas och försämras på grund av vilken dag eller hur dags polisen griper en person. I dag kan polisen tvingas att släppa en misstänkt innan ett första förhör har hållits, på grund av att den misstänkte begär att en försvarsadvokat ska närvara. Om den misstänkte är under 18 år har polisen tre plus tre timmar på sig att hålla förhör, annars sex plus sex timmar. Alldeles för ofta måste personen släppas på grund av att försvarare inte gått att nå.
Garantera att försvarare, åklagare och domstol finns till hands alla tider på dygnet, veckans alla dagar.
Personer som vill lämna kriminella gäng ska kunna göra det snabbt med insatser som minimerar risken för att hen ska återvända. I dag kan hemkommunens socialtjänst hjälpa avhoppare till ett boende på säkert avstånd från den tidigare hemmiljön, men kommunen dit personen flyttar kan neka till att göra några insatser för avhopparen. Det höjer risken för att personen ska återfalla i brott.
För ett fungerande arbete med avhoppare krävs nationellt ansvar för att överflyttningarna ska fungera.
Narkotikan måste försvinna från gatan. Mycket av dagens drogförsäljning går åt att finansiera grövre brottslighet, och även konsumtion av till synes små mängder narkotika har konsekvenser för individen såväl som för samhället. Det finns narkotikaförsäljare som har blivit gripna tolv gånger för narkotikainnehav, men som enbart får böter för att de enskilda mängderna är för små. Vi vill att försäljare ska straffas så att det märks. Då ska straffet motsvara den totala mängden narkotika som personen haft på sig vid samtliga tre tillfällen.
För att få bort narkotikan från gatan måste straffrabatten för säljarna tas bort.
Vi har kunnat se flera nationellt offensiva satsningar på otrygghetsområdet, vilka gör det enklare för oss som kommun att arbeta för ökad trygghet och säkerhet för våra invånare.
Nu måste hela rättsväsendet få rätt verktyg för att visa att nolltolerans mot kriminalitet råder.
Andreas Schönström, kommunalråd med ansvar för teknik, miljö och trygghet i Malmö (S)
Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.