S skippar sina ideal – och gör som SD säger

Vänsterpartiet: Vi behöver riktiga åtgärder mot brottsligheten – inte symbolpolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det Morgan Johansson och Socialdemokraterna nu gör är en SD-fiering av rättspolitiken, där SD tillsammans med de borgerliga partierna har pushat på för den här utvecklingen, skriver Linda Westerlund Snecker.

URBAN ANDERSSON, TT (Montage)

DEBATT. Högerpolitik ska inte skötas av socialdemokrater, men det är så utvecklingen ser ut i Sverige i dag. I stället för förebyggande arbete ligger fokus på hårdare straff.

Det vi ser är en oroande utveckling av rättspolitiken.

Vänsterpartiet vill inte ha ett samhälle där valet står mellan att göra sina skoluppgifter eller gå med i ett kriminellt gäng. Vänsterpartiet vill ge varenda unge samma chans, med en bra skolgång och framtidstro oavsett vem du är eller var du bor.

För att få det behöver vi ett rättssäkert och brottsförebyggande arbete byggt på jämlikhet och rättvisa. Det ville S och MP också en gång. Men nu är det andra tongångar.

I P1 Morgon den 22 januari radar den socialdemokratiska justitieminister Morgan Johansson upp alla de åtgärder som regeringen Löfven vill göra. Det är straffskärpningar, förslag om att utreda kronvittnessystem, mer kameraövervakning och förslag på att polisen ska kunna hacka mobiltelefoner.

Förslag som både bryter Sveriges principer som rättsstat och utmanar hela rättssystemets uppbyggnad.

Detta är en SD-fiering av rättspolitiken, där SD tillsammans med de borgerliga partierna har pushat på för den här utvecklingen.

Den politik som S och MP tidigare varit mot, genomförs nu tillsammans med högern. Det är vårt jobb i den samlade vänsterrörelsen att säkra att tokhögerförslag om spartanska fängelser för invandrare och anonyma vittnen snart att bli regeringens förslag.

Men det ska vi sätta stopp för. Vi kommer ta varje chans vi har att förhindra denna destruktiva utveckling.

I stället för att köra ner i fascistdiket tillsammans med de andra kommer vi vara alternativet. Vi kommer ta varje debatt och varje tillfälle vi får att driva en feministisk och jämlik rättspolitik. En politik som stärker kvinnors rättigheter och minskar utsatthet, en politik som bygger Sverige starkare, tryggare och mer rättvist.

Om Morgan Johansson även vill satsa på brottsförebyggande arbete, på jämlikhet och på rättvisa så är det bara att sträcka ut handen åt vänster. Vill regeringen stärka det lokala arbetet mot brottslighet med trygghetsavtal mellan kommun, företag och medborgare så är Vänsterpartiet beredda att förhandla.

Vill regeringen införa en särskild brottsskadeersättning för kvinnor som blivit utsatta för mäns våld och hot kommer Vänsterpartiet att med glädje klubba igenom ett sådant förslag. Vill Löfven höja straffen för ekonomisk brottslighet och stoppa att grovt kriminella startar företag och använder dem i stället för kofot, då är vi beredda att prata.

I stället för att bygga fängelser och låsa in folk på långa och kostsamma fängelsestraff kan vi satsa på att behandling i frihet med fotboja och hårda kontroller.

Vi tror nämligen att riktiga brottsförebyggande åtgärder är viktigare än viftande symbolpolitik. Vill regeringen se mer feminism och jämlikhet istället för konservatism, då är valet av samarbetspartner enkel. Det är Vänsterpartiet.


Linda Westerlund Snecker, rättspolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Vi är enade – hotet är nationalismen

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Var finns politikerna som lyssnar på folket?

Publisert: