Debatt

Nu får det vara nog – EU måste ställa upp

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Mona Sahlin: Skäms ni som talar om ”volymer” när människor flyr från terror

DEBATT. Borde vi inte prata om volymer? Jo! Låt oss göra det! Om de 60 miljoner som är på flykt. Om de 40 miljoner som försöker överleva som flyktingar i det så kallade närområdet (Åkessons generalösning) i överfulla läger och oändlig misär. Om den miljon som kommer till Europa. Om de cirka 75 000 som söker asyl här. Om de tusentals som dör på vägen till någon frihet och något värdigt liv. Som 3-årige Ayan i sina blå gympadojor.

Hans liv blev en volym för mycket. Hans död en vidrig slutsats av en vidrig situation. Hans familj flydde FRÅN terror och krig. Hans familj flydde inte TILL något. De är inte en del av en så kallade volymdiskussion. De är en del av det som är vår förbannade skyldighet att se och göra till vårt ansvar. Att rädda liv. Och rädda det som finns kvar av mänsklighetens anständighet. I vårt Europa.

Jag känner en krypande ilska och ett växande obehag. Jag röstade Ja till EU väldigt mycket av skälen som fanns i att detta mitt Europa hade lärt av krigen. Att aldrig igen skulle det ske. Att gemensamt skulle vi agera. Vad hände? Finns det modet och de insikterna kvar? Eller är det bara kvar ett ängsligt sneglande på opinioner och volymer…

Jag blev på allvar övertygad om EU:s betydelse när Berlinmuren revs ner. Nu bygger ett EU-land en mur för att hålla flyktingar borta just från deras plats på jorden.

Samma år som förintelseöverlevarna Hédi Fried och Emerich Roth får Raoul Wallenbergs pris, så märker ett annat EU-land flyktingar med nummer på deras armar.

Samma år som vi i Kungälv minns mordet på John Hron och hans modiga stöd för en kompis, som ledde till hans död, så tänker ett EU-land lagstifta om fängelse för de som hjälper flyktingar.

Och här står Jimmie Åkesson i Aktuellt och pratar om volymer och att Sverige hotas av de som kommer hit. Heja Annie Lööf som tog den debatten!

Det vänder sig i min mage när jag hör samma debattörer som varnar för IS, inte vill se att de många som kommer till Europa som flyktingar, flyr från just IS eller Syriens galne diktator Assad.

Det är inte ”volymdebatten” vi måste förstå! Det är riskerna med ett Europa som redan 70 år efter andra världskrigets slut, smiter bort från grundvärderingarna om människors anständighet och rättighet, vi måste förstå allvaret i.

Det finns inga andra lösningar än att bekämpa terror och diktaturer som slaktar människor och tvingar miljoner på flykt, och samtidigt hjälpa mänskligheten att hjälpa varandra att fly och börja om sina liv i frihet.

EU måste ställa upp. Och kräva solidaritet, som Angela Merkel uttrycker. Och aldrig ge utrymme åt de rasistiska högerkrafterna att skräna sönder den anständighet som är förutsättningen för mänskligt liv.

Skäms, Jimmie Åkesson! Skäms!

Och alla andra som låtsas att ”volymer” är vår fråga. Nu får det vara nog. Mobilisera det som finns kvar av kraft för att stå emot förenklingar och den populistiska fegheten. Skäll på oss politiker om brister i välfärden. Men lägg aldrig skulden på de som flyr terrorn. Aldrig!

Mona Sahlin

Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism

Hjälp, vad händer? Vi förklarar flyktingkaoset
Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Flyktingkatastrofen

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

Jimmie Åkesson

Mona Sahlin

EU