Wagenius (C) : Ohederligt ställa snuset mot skolan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Priset på snus måste höjas för att skolan ska kunna finansieras, sa Hanif Bali (M) i kvällens debatt i "20 minuter".

För det blev han hårt angripen av Hanna Wagenius (C)

– Det är ohederligt att ställa skolan mot snuset, sa hon.

Det var i förra veckan som Aftonbladet avslöjade att regeringen kommer att föreslå en skattehöjning på snus på 22,2 procent, vilket blir 6 kronor dyrare per dosa. Samtidigt som skatten på cigaretter bara höjs med 3 procent, motsvarande 2 kronor per paket.

Förslaget fick genast stormande kritik, av snusare men även från de egna leden hördes syrliga protester. Fredrik Federley (C) kallade uttalandet om att snusandet är ett stort samhällsproblem för Borgs "snuslögn" och EU-parlamentarikern Christofer Fjellner tyckte att det är "orimligt" att snuset blir dyrare än cigaretterna. 

"Hellre skatt på snus än på arbete"

I kvällens "20 minuter" försvarade Hanif Bali regeringens förslag med att satsningen på skolan måste finansieras "krona för krona".

– Jag höjer hellre skatten på snus än på arbete. Det ger en miljard i skatteintäkter. Vad vill du ta de pengarna ifrån, frågade han Hanna Wagenius.

Hon började med att kalla Balis sätt att ställa skolan mot snuset för ohederligt.

– Det är ju kommunerna som finansierar skolan till största delen. Det måste finnas andra sätt att spara pengar på. Vi har en dyr och ineffektiv arbetsförmedlingen som moderaterna vägrar reformera, sa hon.

"Det får räcka nu"

Men hennes grundargument för att förslaget är en dålig idé är att det är farligare röka än att snusa. Enligt henne finns det en överhängande risk att de som snusar börjar röka istället för att fortsätta snusa, på grund av prishöjningen.

– Vi har redan höjt skatten på snus med 200 procent. Det får räcka nu. Det finns många allvarligare problem än att människor snusar. Ska man ha fria medborgare måste de också ha friheten att göra dumma val, sa hon.

Även Hanif Bali, som själv är snusare, höll med om att folk ska få bestämma själva om de vill sluta snusa.

– Jag önskar att snuset kostade två kronor och att det delades ut av älvor. Men verkligheten ser inte ut så. Skolan måste finansieras nu, sa han.

Publisert: