Debatt

Att överge islam är förenat med livsfara

Debattörerna: Att kalla oss för sekt och utvisa nykristna visar hur lite Migrationsverket förstår

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Handläggare på Migrationsverket måste ha en mycket högre kunskapsnivå när det handlar om människor som har bytt religiös tro, skriver Christian Kastö och Per Lundin.

Foto: THINKSTOCK

DEBATT

DEBATT. För bara en tid sedan fick kyrkornas engagemang sedan flyktingvågen 2015 beröm av Migrationsverkets generaldirektör, som sa att utan oss hade man inte klarat det. Och sett till de många insatser på området som bara vi själva känner till skulle det inte förvåna oss om det är sant.

Nu får vi dock höra i media att handläggare i samma myndighet betraktar oss som ”sekter”. I ett avvisningsbeslut för en familj i Borgstena utpekas Equmeniakyrkan och Pingstkyrkan som ”två olika sekter”, vilket alltså anses tala till familjens nackdel vad gäller uppehållstillstånd.

Vi som lokala pastorer i dessa Sveriges två största frikyrkosamfund är alltså personligen utpekade som sektledare – och det av en företrädare för Myndighetssverige!

Sekter kännetecknas av slutenhet, toppstyrning, avvikande läror och detaljkontroll av medlemmarnas liv. Inget av detta stämmer på våra kyrkor. Våra samlingar är öppna för vem som helst, vi styrs helt demokratiskt, och ansluter oss till samma klassiska trosbekännelser som till exempel Svenska kyrkan.

Att kalla våra kyrkor för sekter är helt enkelt inte sant, och vi tycker egentligen att Migrationsverket är skyldiga oss en rejäl ursäkt! Inte heller är skillnaderna oss emellan så stora att det kan anses vara något misstänkt med att en nykristen familj besöker samlingar i båda våra olika kyrkor.

Men vi kan ta det. Vi är i någon mån vana vid att man vet allt mindre om kristen tro i dagens Sverige. De som inte kan ta det är de människor vars liv kan hänga på bedömningar av tjänstemän med den här nivån av okunskap.

Många kommer hit för att de redan i hemlandet inlett en resa mot kristen tro och för att det kan räcka för att deras liv ska vara i fara i länder som Iran. Andra flyr av andra orsaker, men hittar en tro i mötet med kristna när de väl kommit hit.

Att ha lämnat islam, egentligen oavsett för vad, är förenat med livsfara om man skickas tillbaka till länder som Afghanistan eller Iran, och för den som på riktigt har blivit kristen är det inget alternativ att ångra sin konvertering.

Dels sitter tron djupare än så, och dels spelar det ofta ingen roll – det finns inga garantier för att man blir trodd om man hävdar att man aldrig var kristen ”på riktigt”.

Handläggare på Migrationsverket måste för dessa människors skull ha en mycket högre kunskapsnivå än den som uppvisas i detta fall och många andra. Det måste bli ett slut på att människor skickas tillbaka till förföljelse eller död för att de inte kan räkna upp de tolv apostlarna eller för att tjänstemän inte vet vad som är en sekt.

Att Migrationsverket sedan deras ordval blev offentligt uttryckt en halvhjärtad ursäkt till oss är föga värt så länge människor fortsätter utvisas på så osäkra grunder som i detta och många andra fall. För oss handlar det om några dagars tveksam uppmärksamhet i media – för våra nykristna vänner är det en fråga om liv eller död.

Ett utvisningsstopp tills handläggarna fått fortbildning är det minsta man kan begära om Sverige ska kunna fortsätta kalla sig en rättsstat!


Christian Kastö
Per Lundin


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Integrationen i Sverige

LÄS VIDARE

DEBATT. Hedersvåld är inte som annat våld mot kvinnor

ÄMNEN I ARTIKELN

Integrationen i Sverige

Migration

Migrationsverket

Pingstkyrkan

Islam

Svenska kyrkan