Debatt

Inför krav på kameror utanför nattklubbarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Anton Abele (M): För att minska krogvåldet måste vi övervaka utsatta miljöer

Kö utanför populära Spy bar vid Stureplan i Stockholm. Anton Abele anser att miljöer som denna måste övervakas, för att kunna skapa klarhet i vad som faktiskt skett när det blir bråk.
Kö utanför populära Spy bar vid Stureplan i Stockholm. Anton Abele anser att miljöer som denna måste övervakas, för att kunna skapa klarhet i vad som faktiskt skett när det blir bråk.

Du och dina vänner står i krogkön till en populär nattklubb. Någon blir helt plötsligt knuffad och ilsknar till, vill ge igen och knuffar kanske tillbaka. En annan blir nobbad i dörren, kanske uppfattas han som för stökig, för berusad eller så är han helt enkelt inte ”rätt” typ för nattklubbens image. Vad som börjar som en mindre dispyt har helt plötsligt slutat i bråk. Ingen vet egentligen vad som hände, vem som knuffade vem först eller vems fel det egentligen var. Även om de allra flesta som rör sig i stadens uteliv är ute efter en trevlig kväll i goda vänners lag kan kvällen komma att sluta illa.

En stor utmaning i hela Sverige är att minska det krogrelaterade våldet som drabbar många unga. Som krogbesökare ska man aldrig behöva känna sig otrygg. Tyvärr har vi sett alltför många exempel på fall där kroggäster utsatts för våld utan att någon kunnat fällas för brottet. I många fall slutar anmälningar om våld och misshandel med att förundersökningen eller målet läggs ner i brist på bevis, eller eftersom ord står mot ord.

För att kunna öka möjlig-

heterna att skapa klarhet i vad som faktiskt skett vid ett bråk, är det dags att införa ett kamera- övervakningskrav vid entréer till nattklubbar och andra otrygga utemiljöer. Med hjälp av bilder eller ljudupptagningar från övervakningskameror skulle polis och åklagare ha mer att gå på när de försöker skapa sig en bild av vad som faktiskt skett.

Dessutom skulle en ökad kameraövervakning sannolikt förebygga brott. Det ökar chansen att upptäcka pågående brott men framförallt ökar det möjligheten att kunna identifiera personer som begått brott. Det är något som skulle stärka tryggheten och rättssäkerheten för både gäster och krogägare.

För att säkerställa att kamera- övervakningskravet efterföljs, ska krögaren bötfällas eller till- dömas vite om kameran inte fungerar vid det aktuella brottstillfället. Det är något som också minskar risken för att bevis ”försvinner” eller förstörs om det mot förmodan är krögarens ordningspersonal som gått över gränsen. Bevismaterial från övervakningskameror är svårt att manipulera och det kan förhindra att de inblandade pratar ihop sina historier om vad som skett. Det ska inte gå att kringgå de faktiska händelserna – oavsett vem som säger vad i en senare polisanmälan eller rättegång.

Den nya kameraövervaknings- lagen som föreslås träda i kraft den 1 juli i år kommer att skapa ökade möjligheter till en tryggare utemiljö. Med den nya lagen kommer det även i framtiden att krävas tillstånd för övervakning av platser dit allmänheten har tillträde, framförallt utomhus på gator och torg. En nyhet är dock att det uttryckligen anges att vikt ska fästas vid om syftet med övervakningen är att avslöja eller utreda brott. Det innebär att det blir lättare för krog- och nattklubbsägare att ordna med kameraövervakning vid exempelvis entréer.

Den nya lagen kommer att öka möjligheterna att skapa en tryggare utemiljö för Sveriges unga. Men det räcker nog inte. För att minska det krogrelaterade våldet är det dags att vi inför ett kamera­krav vid nattklubbar och andra särskilt utsatta utemiljöer. En bild säger mer än tusen ord – och den bilden kan vara avgörande i en situation där ord står mot ord.

Anton Abele

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt