Stabilitet eller förnyelse?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jonas Morian om Mona Sahlins avgång

Jonas Morian.
Jonas Morian.

Vid presskonferensen i kväll visade Mona Sahlin återigen att hon är som bäst vid kraftiga motgångar. Visst hörde man att tårarna var nära flera gånger när hon aviserade att hon avgår som partiledare vid en extrakongress i vår, men hon kostade också på sig att skämta med det stora pressuppbådet och leverera ett starkt budskap i en svår stund.

När signalerna kom i veckan om att socialdemokraterna skulle ha kongress redan tidigt i vår uppfattade nog många det som taktik från Sahlin och hennes närmast förtrogna, i syfte att göra det svårt för hennes motståndare i partiet att på kort tid vaska fram en seriös motkandidat. Beskedet i kväll tyder dock på något annat. Det finns skäl att påminna om att tiden också blev kort för valberedningen och partidistrikten när Ingvar Carlsson meddelade att han inte ställde upp till omval.

Jag trodde nog att Mona Sahlin skulle få förtroendet att nu inleda ett ordentligt förnyelsearbete av den socialdemokratiska organisationen och politiken – något som akut behövs efter två svidande valnederlag.

Men tydligen ville partiets distriktsordförande något annat: en ny partiledare.

Så vem kommer att axla manteln? Tja, det beror på om socialdemokratin tänker kort- eller långsiktigt.

På kort sikt finns det en poäng med en person som känns stabil, inte sticker ut åt varken vänster eller höger, har gedigen erfarenhet – och som redan nu sitter i riksdagen. Det talar för Sven-Erik Österberg.

Bubblare: Mikael Damberg och Ylva Johansson. Mot dessa talar att Damberg kommer från samma partidistrikt som Sahlin (Stockholms län) och att Johansson tidigare varit aktiv vänsterpartist.

På lång sikt krävs det någon som kan förnya partiet – och vinna val.

Det kan innebära att man chansar på en person som i dag saknar riksdagsmandat. Den ständiga favoriten Margot Wallström ligger då nära tillhands. Bubblare: Jens Orback och Thomas Bodström. Mot den senare talar att han saknar ordentlig förankring i partiet.

Jonas Morian

Publisert: