ÅSIKT

Var gömmer sig dina poliser, Ask?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

SLUTREPLIK
Beatrice Ask säger att antalet poliser ökat med 2 800 under mandatperioden. Frågan är var de gömmer sig någonstans.

När jag blev misshandlad larmade jag 112. Efter två mardrömslika timmar ringde en dam från larmcentralen och meddelade att det inte fanns någon polis att skicka. Hon avslutade med att säga ”om han börjar slå igen får du väl höra av dig”.

Jag var skadad, chockad och alltför rädd för att protestera, helt övertygad om att jag inte skulle överleva natten. Var fanns de 2 800 poliserna då?

När min dotter förra vintern såg sin kompis bli nedslagen på öppen gata larmade hon 112 och berättade vad som hänt. Det krävdes fyra samtal innan polis och ambulans kom till platsen. Under tiden låg kompisen medvetslös framför henne. Det skulle visa sig att han fått en svår skallskada som sånär tog hans liv. Detta skedde mitt i centrala Stockholm en fredagskväll. Var fanns resursförstärkningarna då?

Eller när min granne, med god assistans av ett gäng stupfulla kompisar och en kraftfull musikanläggning höll mig och hela kvarteret vakna en hel natt i fjol. Vi var många som slog larm men några poliser fanns inte då heller.

Tyvärr Beatrice, de lyser med sin frånvaro. Frågan är inte hur många poliser ni tillsätter utan vilka arbetsuppgifter de får.

Medan min egen förundersökning pågått har jag regelbundet ringt handläggande polisenhet för försöka att få information om hur långt de kommit. Vid ett tillfälle hade värdedepån i Västberga just rånats. Jag fick då höra att helikoptern som användes i samband med rånet stulits i samma distrikt som där jag blev misshandlad och av den anledningen hade ingen haft tid att jobba med mitt ärende ”för alla har ju varit upptagna som du förstår”.

Nej, Beatrice, jag förstår inte vad värdetransportrån och familjevåld har för koppling rent resursmässigt hos polisen, gör du det?

Beatrice Ask berättar att regeringen höjt de årliga anslagen till rättsväsendets myndigheter med 5 miljarder kronor och hävdar att ökade resurser är en förutsättning för att förkorta handläggningstiderna.

Vad hon glömmer att nämna är att ökade resurser leder till fler anmälda brott. Fler poliser innebär rimligen fler gripna men om de gripna inte blir lagförda alls, eller först långt efter brottet begåtts, eller om de som borde häktas släpps på grund av platsbrist eller de som döms till fängelse inte kan avtjäna straffet på grund av att våra anstalter är överfulla, eller de som behöver vård inte får någon på grund av besparingar, ja då faller alltihop som ett korthus.

Kristin Rydberg