Varför vill du ta våra jobb, Sahlin?

Publisert:
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Småföretagaren Lasse ”Lillen” Johansson: Med rödgrön politik måste jag säga upp mina anställda

”Jag förstår inte varför socialdemokraterna vill motarbeta något som skapar nya jobb”, skriver Lasse ”Lillen” Johansson om rot- och rut-bidragen. Här tillsammans med sina medarbetare på Lillens trädgård & fastighetsservice i Valdemarsvik.

MAGNUS LIAM KARLSSON

Hej Mona!

Jag och min fru driver ett företag i Valdemarsvik, en liten kommun som är mycket vacker och som lockar många turister och folk som sommarbor här och i Gryts skärgård.

Däremot går det nedåt på ­arbetsmarknaden i vår kommun. Det senaste året har många industrier lagt ned, flyttat eller är på väg att lägga ned. Det är svårt för ortsbefolkningen att få jobb vilket innebär att många flyttar eller pendlar. Det är inte som när vi gick ur skolan här då man hade chans till jobb. Efter 14 år som fastighetsskötare och ytterligare fyra år som vikarierande idrottslärare stod jag inför ett vägskäl. Sätta mig i skolbänken för flera år framöver, eller satsa på den där idén som hade slagit rot i bak­huvudet?

Vårt företag startades för fyra år sedan, vi vågade alltså efter mycket tvekan starta eget. Vi gjorde allt enligt boken: gick starta eget kurs, fick starta eget-bidrag, lade ut lappar i brevlådor om tjänster som trädgårds- och fastighetsskötsel. Jag lånade grannens släpkärra och köpte redskap och väntade.?

Lagen om skattelättnader på hushållsnära tjänster fick vårt ­lilla företag att gå från en bra idé till nära nog succé! Det gick snabbt framåt, snart hade jag ­sysselsättning varje dag. Efter några månader fick vi hjälp av ­arbetsförmedlingen och vår första anställde kunde börja, han är fortfarande kvar i företaget.

Det blev full rulle, folk behövde hjälp med än det ena än det andra. Snart började kunderna fråga efter städhjälp, min fru som då var kommunanställd tog till en början tjänstledigt och provade detta med gott resultat, så gott att vi anställde en tjej på halvtid, och började jobba både med privat- och företagsstädning.

Vi är nu sex fastanställda varav två snickare och fyra timanställda. Vintern som varit väldigt snörik ledde till att vi hade sammanlagt 12 personer sysselsatta. Mycket av detta positiva beror på rut- och rot-avdragen. Ungefär 70 procent av det arbete vi gör är avdragsgillt.

Vi ser inte att våra tjänster är något som bara, eller ens mest, ­används av höginkomsttagare. Däremot ser vi att även ”vanligt” folk har råd med detta, vilket jag tycker är fantastiskt. Det finns många människor som av olika anledningar behöver, eller vill få råd med, dessa tjänster.

I det långa loppet tror jag att detta leder till fler arbetstillfällen. Man kan utveckla detta och bistå med fler tjänster och många som fortfarande tycker att det är svårt att be om tjänster i hemmen kommer att höra av sig. Om dagens skatteavdrag tas bort lär vi förlora många kunder som inte har råd med våra tjänster. I Sverige i dag borde det väl ändå vara värdefullt att skapa arbete?

Mona, du och sossarna, som hittills varit mitt parti, säger att detta med avdraget bara var ett sätt att sätta fart på Sverige som då var i kris. Så det var ju bra att jag satsat högt, anställt folk, skapat en kundkrets och sett vilken fart det fick. Helt klart finns det ett behov av våra tjänster även i fortsättningen. Men nu känner jag mig otroligt snopen och ledsen över att du vill sätta en stoppskylt framför mig. Jag blir så arg när jag läser om dessa statistiska undersökningar som gjorts om vem ­eller vilka som har nyttjat avdraget.

Jag tycker mig ändå se att den där märkliga skammen som en del kan känna över att låta någon annan städa i hemmet har lättat lite. Men visst, vi får fortfarande förklara för en del att det är vårt jobb att städa.

Orättvisor vad gäller inkomst kommer alltid att finnas, men med rätten till subventioner kommer fler att kunna använda de tjänster vi kan erbjuda. Varför är det fel? Varför ska det försvinna om mitt parti kommer till makten igen? Vi behöver alla jobb vi kan få i en liten kommun som vår som har det tufft.

Jag förstår inte varför socialdemokraterna vill motarbeta något som skapar nya jobb. För första gången tvekar jag på allvar om vilket parti jag ska rösta på.

Lasse ”Lillen” Johansson

Publisert: