Ett svek mot partiet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Åtta S-profiler: Morgan Johanssons FRA-utspel strider mot kongressbeslut

I veckan förklarade Morgan Johansson, som är ordförande för justitieutskottet, att Socialdemokraterna nu vill att Säpo ska få signalspana, eller i klartext avlyssna vanliga människors e-post och telefontrafik. Detta är i strid med kongressbeslut och ett brott mot avgivna vallöften.

På 2009 års socialdemokratiska partikongress tog Socialdemokraterna, efter en intensiv debatt, beslut om att riva upp, göra om och göra rätt när det gällde FRA-lagen samt att partiet skulle verka för en ny och bättre beredning i dialog med medborgarna angående FRA. Den ambitionen kommer nu helt på skam. Ingen dialog med partiets medlemmar eller med Sveriges medborgare har föregått utspelet. Och kongressens beslut, som var väl förankrat och förberett, ignoreras. Så kan inte förtroende byggas.

Sverige behöver en underrättelsetjänst och en säkerhetstjänst med möjligheter att bekämpa terrorism, men integritetskränkande massövervakning är inte lösningen. Den tragiska händelsen med självmordsbombaren i Stockholm får inte bli till en intäkt för ytterligare övervakningsiver från staten.

Socialdemokraterna måste värna individens rätt till sin privata sfär. Inte minst har detta blivit aktuellt sedan det i förra veckan framkom att det inte finns någon fungerande kontroll över vilka uppgifter om svenska medborgare som FRA utbyter med utländsk säkerhetstjänst.

Frågan om ett rättssäkert skydd för den personliga integriteten och debatten om massavlyssning har kommit för att stanna. Att vi som enskilda partimedlemmar har olika uppfattning i frågan är en sak, men partikongressens beslut måste accepteras av partiets främsta företrädare i riksdagen.

Kongressen beslutade enligt följande: “Vi vill att en parlamentarisk utredning börjar om från början med frågan – i bättre dialog med medborgarna. Lagen bereddes för dåligt, och har allvarliga brister när det gäller grundläggande krav på rättssäkerhet, integritetsskydd och proportionalitet.” Utan nytt kongressbeslut ger den skrivningen inte utrymme för utökade befogenheter för övervakning av folket. Om Morgan Johansson vill se ett nytt och annorlunda kongressbeslut så får han i sedvanlig ordning skriva en motion till kongressen och sedan argumentera för sin ståndpunkt.

Kongressbeslut och vallöftet om att riva upp FRA-lagen måste respekteras. Väljarna måste kunna lita på de vallöften som partiet ger. Att svika vallöftet om att riva upp FRA-lagen är att svika såväl de partimedlemmar som drivit fram kongressbeslutet som dem som givit sin röst på socialdemokraterna i höstens val.

Frihet är en grundläggande socialdemokratisk värdering, massövervakning av folket är det inte. Därför vill vi att partiets företeträdare respekterar partikongressen och håller sina vallöften. Dra tillbaka förslaget om att ge utökade befogenheter för massövervakning!

Eva-Lena Jansson
Riksdagsledamot, Örebro

Tony Johansson
Doktorand i ekonomisk historia, Lund

Alexandra Einerstam
Bloggare, Stockholm

Erik Laakso
Bloggare, Alvesta

Ulrika Sandberg
Politisk sekreterare, Örebro

Sören Juvas
Debattör, Falun

Anders Nilsson
Regissör, Tanum

Steffen Oxenvad
Fullmäktigeledamot, Sigtuna

Publisert:

Ämnen i artikeln