Debatt

Reinfeldt vinner på förtroendestyrka

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Högerdebattören Johan Ingerö: I kompetensfajten har Sahlin ett svårintagligt underläge

Kompetent.
Kompetent.

Den gångna mandatperioden är ett säreget kapitel i svensk politisk historia. Alliansens överläge under valnatten 2006 gick upp i rök kort efter regeringens tillträde och har sedan dess aldrig återvänt. Det var dock inte några skarpa vänsterförslag som tvingade den nytillträdda regeringen på defensiven. Mona Sahlin inledde tvärtom sitt partiledarskap med att utlysa ett rådslag i syfte att ta fram en ny politik. Under mandatperioden har vänsterblocket noga undvikit varje form av konkret alternativ till regeringens politik. Regeringen har istället utmanats av medierna och kampanjer som Aftonbladets artikelserie ”Nya tuffa Sverige”.

Vänsterns ledning har en statistisk svaghet. Den krymper varje gång Mona Sahlin presenterar någon konkret politik. När finanskrisen slog till på allvar sommaren 2008 blev det plötsligt jämnt mellan blocken. När Mona Sahlin gjorde ett skakigt utspel om att förstatliga Saab kunde alla se hur utlämnad hon var till mediala trender.

Väljarna rankar jobben som den viktigaste frågan 2010, och den frågan hänger samman med ekonomin. Förmågan att hantera de internationella ekonomiska svallvågorna och motstå ropen på ogenomtänkta panikåtgärder har blivit alliansens bästa vapen mot en vänsteropposition som lider akut brist på företrädare med trovärdighet i ekonomiska frågor.

I goda tider kan man kosta på sig en statsminister som vill vara alla till lags och dela ut presenter till den som kvällstidningarna för tillfället tycker mest synd om. Men i hårda tider ställer vi andra krav, vilket märks på det klena förtroendet för Sahlin. Fredrik Reinfeldt behärskar de ekonomiska frågorna och har visat prov på den kyla och beslutsamhet som tiden kräver. När väljarna väl tvingas ta ställning mellan deras respektive block kan den rödgröna ledningen visa sig vara lika uppblåst som den amerikanska bolånemarknaden före kraschen.

Valet lär komma att handla om kompetens, och där har Mona Sahlin och vänstern ett svårintagligt underläge.

Johan Ingerö,
redaktör för liberala magasinet Neo

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt