ÅSIKT

Fel att hemlighålla tsunamibanden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
1 av 2 | Foto: Lotta Gröning
DEBATT

Vad snackar de om på Rosenbad? Det finns anledning att undra. I går beslutade regeringen att tsunamibanden ska vara hemliga i 70 år. Det innebär att jag aldrig får ta del av innehållet. Det retar mig något.

Men för en gångs skull är socialdemokraterna helt överens med alliansregeringen.

Sossarna har länge krävt att banden ska vara hemliga. Det är för mycket känslig information säjs det. När nu Carl Bildt, som annars är så förbannad på Lars Danielsson, också ställt sig bakom beslutet kan vi dra en viktig slutsats: Innehållet på banden handlar inte bara om vad Göran Perssons närmaste man inte gjorde.

Som skäl för mörkläggningen säger regeringen att banden kan ge för mycket information om hur Rosenbad fungerar. Dessutom innehåller banden en del privata mejl.

Men de skälen övertygar inte mig! Sedan tsunamikatastrofen har krisorganisationen gjorts om under en stor politiskt bråk. Ska vi dra slutsatser från den trätan och de löften som fälldes då bör krisorganisationen vara reviderad minst två gånger. Privata mejl är offentliga när det gäller statsanställda. Är det anhörigas privata skrivningar till regeringen kan de undantas om banden skulle bli offentliga.

Nej, Fredrik Reinfeldt, det här beslutet kommer bara att skapa frustration och framför allt uppmuntra konspirationsteorier.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM