ÅSIKT

Allt för att vi inte ska folkomrösta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
1 av 2
DEBATT

Jag såg att EU-minister Cecilia Malmström vill att EU-dagen ska bli allmän flaggdag i Sverige. Det är ju bra med en minister som brinner för unionen och Europa.

Jag såg också att mellan 60 och 70 procent av befolkningarna i Frankrike, Storbritannien och Spanien vill rösta om det nya fördraget som just nu diskuteras på EU:s toppmöte. Också i Sverige finns en stark opinion för en folkomröstning. En sådan borde vara självklar eftersom det nya fördraget innebär stora förändringar för alla medlemsländer. Inte minst påverkas demokratin och folkets möjligheter att påverka sin egen vardag och framför allt den nationella politiken. Den avgörande frågan borde vara: Vill vi verkligen släppa mer makt till byråkraterna i Bryssel?

Men våra politiker här i Sverige är med några få undantag emot en folkomröstning. De anser att vi vanliga Svensson inte är kompetenta nog att besluta om så svåra frågor. Därför görs också allt för att frågan om folkomröstning inte ska komma upp på dagordningen. Anledningen är solklar. Det finns en bred enighet om att EU är toppen och att vi ska vara så glada för att vara med i klubben.

Så Cecilia Malmströms idoga arbete för att EU-dagen ska bli allmän flaggdag är ungefär vad vi kan vänta när det gäller svenska initiativ i unionsarbetet.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM