Debatt

Jag saknade dig i Bjuv, Annie Lööf

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Jonas Sjöstedt (V): Det handlar om jobb, bönder och miljö – men C är inte med

Tusentals personer samlades i Bjuv för att protestera mot nedläggningen av Findus fabriken. En manifestation för jobben, miljön och bönderna. Jonas Sjöstedt var där - och saknade Centerledaren Annie Lööf.

Foto: TT

DEBATT. I lördags samlades tusentals personer i skånska Bjuv för att rädda Findus fabrik på orten. Det som händer där nu säger mycket om svenskt lantbruk och svensk landsbygd.

Fabriken är lönsam och välskött, men anonyma ägare långt borta tror att de kan tjäna ännu mer pengar på att lägga ner den. Om nedläggningen blir verklighet drabbas lilla Bjuv stenhårt, flera hundra jobb står på spel. Nästan alla i Bjuv har en koppling till Findus.

Det är inte bara jobben i Bjuv det handlar om. Runt 500 odlare i Skåne riskerar att bli av med kontrakten för de ärtor de odlar. En odling som är utvecklad till förfining med låga insatser av bekämpningsmedel. Det finns en väl trimmad organisation med lokala leverantörer som nu slås sönder. Det är en odling med långa anor, ja faktiskt en kultur som riskerar att gå i graven. Många hundra företag drabbas, sådana små företag som är så viktiga för svensk landsbygd.

I Bjuv samlades många arbetare och odlare för att protestera mot den orimliga nedläggningen. Vi var talare från fackföreningen Livs, från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Men de borgerliga talarna lyste med sin frånvaro. Mest av allt saknade jag Annie Lööf.  Jag tycker att det är märkligt att du inte var där, att du inte protesterar. 

Varför värnar ett parti som Centerpartiet inte svensk landsbygd, svenskt jordbruk och svensk livsmedelsproduktion? Det borde vara självklart.

Vi producerar för lite livsmedel i Sverige, allt för mycket importeras. Vi skulle behöva fler moderna livsmedelsindustrier som Findus i Bjuv. Det vinner landsbygden och miljön på. Varför ska vi frakta våra grönsaker över halva Europa om vi faktisk kan odla de väldigt bra själva? Där vi producerar livsmedel kan vi också ofta producera biogas, som i Bjuv.

På vägen hem från Bjuv funderade jag på varför dagens centerparti inte verkar bry sig. Är det för att det krockar med de marknadsliberala dogmerna från Stureplansscentern?

Bakom nedläggningen ligger spekulanter och riskkapitalister via ett amerikanskt bolag. De bryr sig mest om börskursen och vill göra sig av med en konkurrent, då väger Bjuvs framtid lätt. Svenska första AP-fonden har placerat mer än en miljard i ägarbolaget. Svenska pensionspengar lägger ner lönsamma svenska jobb. Så fungerar den fria marknaden.

Kanske är det här Centerpartiet inte vill vara med längre? När marknadens brutala makt krockar med landsbygden. Vi måste styra upp AP-fonderna så att de utvecklar svenska jobb, inte flyttar ut dem. Vi måste få fler långsiktiga ägare med socialt ansvar till våra företag. Vi kan inte låta amerikanska klippare, baserade i skatteparadis, bestämma över jobben på svensk landsbygd.

Men någon sådan kritik hör vi aldrig från Centerpartiet och Annie Lööf. För er verkar det vara viktigare att skydda vinstjägare och fri marknad än svensk landsbygd och livsmedelsproduktion. Bevisa gärna att jag har fel.

Jonas Sjöstedt

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Vänsterpartiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt

Centerpartiet

Annie Lööf