Debatt

Vet ni vad – det är visst min mjölk

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattören: Djurrättsalliansens kampanj har fel om svensk djurhållning

Kalven är gårdens framtid och skötseln den första tiden ger direkt utfall på framtidens ekonomi och djurmaterial, skriver debattören.
Kalven är gårdens framtid och skötseln den första tiden ger direkt utfall på framtidens ekonomi och djurmaterial, skriver debattören.

Djurrättsalliansen har en kampanj just nu som de kallar #intedinmjölk. På deras egna bilder ser man fina, välmående kalvar samtidigt som folk uppmanas att fylla

flödet med fler bilder på den ”hemska industrin” och sluta köpa mjölkprodukter. Men vet ni? Det ÄR min mjölk. Jag har köpt den, precis som allt annat i kylskåpet. Antingen från affären eller direkt från bonden.

Man kan säga att bonden i sin tur har köpt mjölken från kon. I utbyte får hon mat av högsta kvalitet, rent vatten, skydd från vinterkylan och rovdjur. Hon får trygghet, vård om hon blir sjuk samt massor av tid och kärlek.

En ko som inte mår bra är en mycket dålig affär för alla inblandade och ingen bonde varken vill eller har råd att sköta sina djur illa. Kalven får också allt den behöver för att växa och må bra!

Under taggen #intedinmjölk finns flera bilder på kalvar i kalvhyddor. Dessa hyddor anser djurrättsaktivisterna vara värsta tänkbara miljö. Men hyddorna är det mest kalvvänliga systemet vi har! Kon är en gömmare och umgås inte med sin kalv den första tiden annan än för att ge di. Kalven är trygg och säker i sin specialdesignade hydda, där den är tills den har hunnit bygga upp sitt immunförsvar. Sedan flyttas kalvarna ihop till en gruppbox.

Kalven är gårdens framtid och skötseln den första tiden ger direkt utfall på framtidens ekonomi och djurmaterial.

Ofta tas även inseminering upp och jämförs vid våldtäkt, vilket är oerhört kränkande för de som faktiskt blivit utsatta för det. De kallar det ”tvångsinsiminering” men när en ko är brunstig vill hon inget hellre än att bli dräktig och seminering är det säkraste sättet för det.

En tjur betäcker alla och bryr sig inte om ifall kon är sjuk eller i dåligt hull. Inte om det är hans egen dotter, eller om han är för tung och riskerar att knäcka hennes rygg. Det är inte meningen att djuren ska leva i en familj och man ska akta sig för att blanda ihop mänskliga känslor med djurens naturliga beteenden. Seminering är i själva verket som när kvinnor befruktas på konstgjord väg.

Sluta inte köpa mjölkprodukter. Om fler svenska gårdar läggs ner försvinner landsbygdens motor och ännu större volymer livsmedel kommer importeras från länder med sämre eller obefintlig djurvälfärd.

Svenska djurskyddslagar är de mest omfattande i världen och bönderna har ständigt kontroller som ser till att de efterföljs. Djuren är också friska vilket bevisas år efter år genom rapporter om vår extremt låga antibiotikaanvändning. Försvinner korna och andra betesdjur så försvinner även den så viktiga kolsänkan och den biologiska mångfalden i vallar och beten. Mängder av växter och djur är beroende av kon och bonden. Exempelvis insekter som behövs för att pollinera blommor och träd för att de ska kunna bära frukt och föröka sig. Allt hänger ihop i ett kretslopp.

Jag har inga kor själv men är glad att det finns bönder som har mjölkkor. Att dricka mjölk är lika naturligt för en allätare som att äta ägg, kött, morötter eller ärtor. Det är gott och nyttigt och kan produceras lokalt.

Köp svenskt! För djuren, för miljön och för din egen skull. Prata med bönderna! Lär dig om hur matproduktion går till. Bli #Svegan.

Onödiga och otrevliga kommentarer undanbedes. Jag vet att långt ifrån alla som är inne och debatterar djurrättsfrågor är vuxna människor, men vi kan väl försöka hålla god ton ändå. Jag har havre och annat som behöver tröskas kommande veckor så nättroll har jag inte tid för.

Lisa Schneider

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt