Tack Löfven, du fick 160 sexslavar fria

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Jonatan Alfven: Det kunde faktiskt vara våra egna döttrar

Indien är ett charmigt land. Men bakom dansen och den fängslande Bollywood-musiken finns en verklighet som skulle kunna skaka om en hel värld – sexslaveriet, skriver Jonatan Alfven.
Foto: MONIKA KOSKINEN och TT
Indien är ett charmigt land. Men bakom dansen och den fängslande Bollywood-musiken finns en verklighet som skulle kunna skaka om en hel värld – sexslaveriet, skriver Jonatan Alfven.

DEBATT. Tack Stefan Löfven, för att du räddat 160 sexslavar.

I helgen är det indisk festival i Stockholm, ”Namaste Stockholm”. En festlig tillställning i Kungsträdgården där man genom dans, musik och yoga lyfter fram Indiens positiva sidor. Det är ett charmigt land, visst. Men jag tror att det måste finnas en medvetenhet om att bakom dansen och den fängslande Bollywood-musiken finns en verklighet som skulle kunna skaka om en hel värld.

Indiens sexslaveri.

Det finns nästan 1,5 miljoner barn som är sexslavar i Indien. Mörkertalet lär vara enormt, men ett faktum är att bakom de siffrorna hittar vi små unga flickor som lever i total skräck.

Det är barn som blivit sålda eller kidnappade som nu våldtas upp till 30 gånger per dag. De får aldrig gå utanför byggnaden och många av deras rum har en takhöjd på 150 cm. Det har bordellägaren bestämt så att de barnen aldrig ska få någon "resning i livet". Bordellägarna har också bestämt att nya flickor ska gå igenom olika stadier där de ska knäckas och brytas ner så mycket som möjligt.

Ibland kommer en utklädd man i polisuniform in och greppar tag i flickans hand. Flickan tror hon ska bli fri men inte själva verket tar mannen in henne i ett annat rum och våldtar henne. Barnet ska inte kunna lita på någon.

Indien vet om att det existerar. Bordellerna ligger helt öppna och alla kan se och höra 8-9 åriga flickor stå på slitna balkonger och auktionera ut sina egna kroppar för 15-20 kronor.

I februari besökte statsministern Indien för att medverka under en industrimässa. Kanske omedveten om att mässan endast var 18 kilometer från Asiens näst största bordellområde. Så medan det diskuterades affärer, våldtogs tiotusentals kvinnor bara ett stenkast bort.

Vi ville att statsministern skulle ta upp frågan om bordellområdena med Indiens premiärminister Narendra Modi och med hundratusentals svenskar i ryggen avbröt statsministern sitt prat om affärer och tog istället upp frågan om sexslaveriet.

Stefan Löfven visade att Sverige brydde sig. Detta ska han ha cred för. Det var modigt.

Lyssna nu. Bara två dagar efter samtalet gjordes en jätterazzia på en bordell i norra Indien. 160 flickor blev räddade och 50 hallickar greps. Vem låg bakom razzian? Jo, den indiska myndigheten. Det är något unikt i landets historia, men knappast någon slump. Man ville visa omvärlden att man brydde sig.

Tänk om ett samtal kan leda till 160 räddade liv, vad kan då inte en förhandling leda till?

Jag tror aldrig vi kommer kunna stoppa varken prostitution eller våldtäkter. Men ärligt talat. Dessa bordellområden med dess systematiska tortyr, i världens största demokrati, är något som bara måste försvinna.

För när allt kommer omkring, när musiken tystnar på Kungsträdgårdens gator och folk sakteliga vandrar hem till sina trygga lägenheter så är helvetets karusell i full gång på andra sidan jorden. Vi får aldrig stöta bort dessa flickors röster.

Det kunde faktiskt vara våra egna döttrar.

Jonatan Alfven

hjälporganisationen LoveNepal

Läs ambassadörens svar: Kära Jonatan, hjälp oss hitta förövarna

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN