ÅSIKT

Låt narkotika vara lagligt för eget bruk

Debattören: Modiga politiker måste våga ompröva gamla lösningar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: THINKSTOCK
I stället för att jaga och lagföra socialt utsatta missbrukare borde vi inrikta polisens resurser mot att jaga de som smugglar och säljer narkotika, skriver Torbjörn Wester.
DEBATT

DEBATT. I helgen håller Liberalerna landsmöte och partiets socialpolitiska arbetsgrupp föreslår att privat bruk av narkotika ska avkriminaliseras. Det ska dock fortsätta vara förbjudet att köpa, sälja och inneha narkotika.

Sverige har en av de högsta narkotikarelaterade dödligheterna i Europa. Samtidigt har vi en av Europas hårdaste narkotikalagstiftningar.

Det är allt fler forskare som anser att det finns ett samband. När de som använder narkotika behandlas som brottslingar skapar det ett socialt stigma som gör det svårare att söka hjälp och vård.

Dessutom leder det till att polisens och samhällets resurser används fel. Liberalernas socialpolitiska arbetsgrupp föreslår att vi ska hjälpa de människor som är mest utsatta; de som har en beroendesjukdom. De ska ha vård i stället för straff.

Den politik vi fört i Sverige har inte fungerat. Modiga politiker måste våga ompröva gamla lösningar.

Under 2016 publicerades den väl ansedda vetenskapliga rapporten Public health and international drug policy. Rapporten konstaterade att om såväl eget bruk som mindre innehav av narkotika tillåts leder det till färre dödsfall på grund av narkotikabruk. Detta är inte en åsikt framförd av några drogromantiker; det är så nära fakta man kan komma på det narkotikapolitiska området.

De som förnekar dessa forskningsresultat befinner sig i samma läger som de som förnekar den globala uppvärmningen. Det är skillnad på vetenskap och på politiska eller moraliska åsikter.

Det är glädjande att Liberalernas arbetsgrupp föreslår en evidensbaserad politik på narkotikaområdet, trots alla de moralistiska uppfattningar och myter som präglar politikområdet.

I stället för att jaga och lagföra socialt utsatta missbrukare borde vi inrikta polisens resurser mot att jaga de som smugglar och säljer narkotika.

Skadeverkningarna för enskilda och på samhället av alkohol, tobak och narkotika är mycket stora, men nolltolerans är inte det bästa sättet att bekämpa problemen. Medkänsla är viktigare än att sätta sig på höga moraliska hästar.

Sverige är ett besynnerligt land. Vi ska alltid gå mot ytterligheter. Först har vi en flyktingpolitik som är en av EU:s generösaste. Sedan ska vi bli hårdast i EU.

Det är något i vår kultur som gör att vi alltid intar de mest långtgående ståndpunkterna. Just nu har vi en av EU:s hårdaste narkotikalagstiftningar och det är alltfler forskare som anser att det skapar fler samhällsproblem än det löser – att svenska missbrukare och medmänniskor dör på grund av det.

Men lösningen är inte drogliberalism eller drogromantik. Det är i stället vetenskaplig, balanserad, lösningsorienterad och skademinimerande politik. Det är dags att vi bryr oss mer om våra medmänniskor än våra käpphästar.


Torbjörn Wester, kommunpolitiker Liberalerna Norrköping


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Narkotika