Debatt

Förbjud och bestraffa oskuldsoperationerna

M-politiker: Läkarna borde bli av med sina legitimationer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att som läkare gå emot rådande evidens är oacceptabelt och de som utför ”oskuldsoperationer” bör därför inte få behålla sin läkarlegitimation. De ska också kunna dömas till kännbara straff, skriver Josefin Malmqvist och Charlotte Broberg.
Att som läkare gå emot rådande evidens är oacceptabelt och de som utför ”oskuldsoperationer” bör därför inte få behålla sin läkarlegitimation. De ska också kunna dömas till kännbara straff, skriver Josefin Malmqvist och Charlotte Broberg.

DEBATT

DEBATT. Nyligen avslöjades att kliniker i Stockholm utför ”oskuldsoperationer”. Trots att dessa operationer är ett uttryck för extremt hedersförtryck och ett stort ingrepp i unga tjejers liv har Socialstyrelsen fortfarande inte uttalat sig om oskuldsoperationer.

Nu behöver lagstiftningen skärpas och läkare som utför övergreppen bestraffas.

Tidningen Ottar avslöjade nyligen att kliniker i Stockholm utför ingrepp som de kallar för ”reparation av mödomshinnan”. Det kostar 15 000 kronor att ”laga” något som inte finns och heller aldrig funnits i normalfallet.

Att som läkare gå emot rådande evidens är oacceptabelt och läkare som utför denna typ ingrepp bör därför inte få behålla sin läkarlegitimation. De bör därutöver även kunna dömas till kännbara straff.

Även de som beställer denna typ av operationer bör bestraffas. Genom att kriminalisera både utförandet och beställandet ges lagstiftningen ett starkare verktyg för att motverka de strukturer som ofta finns kopplade till hedersförtryck.

Kampen mot hedersvåld och förtryck kräver engagemang och kunskap, och får inte avslutas förrän alla människor får leva sina liv fullt ut som de själva vill och önskar – och utan att begränsas av hedersnormer.

Sverige är ett av väldens mest jämställda länder, men tyvärr tyder mycket på att hedersförtrycket ökar.

Det finns människor som lever enligt gamla könsnormer där kvinnor är underställda mannen och starkt begränsas i sin frihet att leva ett normalt svenskt liv. Unga tjejer som inte får umgås eller ens prata med killar eller älska någon av samma kön, då det strider mot förlegade värderingar och normer, som inte hör hemma i det svenska samhället.

Hela tanken med oskuldsoperationer, där man genom ett kirurgiskt ingrepp försöker återskapa en hinna som aldrig funnits, är absurd. Evidens visar att unga kvinnor normalt inte har en mödomshinna som täcker hela slidöppningen.

Lika orimligt är så kallade ”oskuldskontroller”. Att kontrollera om en kvinna har eller har haft samlag är inte möjligt att medicinskt fastställa.

Operationer och kontroller av denna typ hör inte hemma i ett modernt svenskt samhälle och bör därför betecknas som brott.

Trots att det rapporteras om denna typ av övergrepp i flera år har varken socialministern eller justitieministern agerat. Nu behöver lagstiftning komma på plats för att stoppa denna verksamhet.

Dessa tydliga exempel på kvinnoförtryck bör bestraffas med stränga straff. De som utför dessa ingrepp bör få indragen läkarlegitimation och därtill stränga straff, men även den som beställer dessa ingrepp ska bestraffas.

Om en ung kvinna utsätts för hedersförtryck ska detta utredas och insatser sättas in för att stoppa detta.

Sverige ska vara ett fritt och jämställt land för alla kvinnor. Alla krafter som motverkar kvinnors frihet måste bekämpas och det ska vara tydligt vad som inte är tillåtet och vad detta kan leda till för påföljder.

En regel eller regelverk som finns, utan att det leder till någon påföljd att bryta mot, sänder helt fel signaler. Oskuldsoperationer och kontroller är allvarliga ingrepp i en ung kvinnas liv och ska därför leda till kännbara straff.

Vi får aldrig ge vika för hedersförtryck i någon form. Vi ska tydligt signalera att det är oacceptabelt att upprätthålla förlegade hedersnormer i ett av världens mest moderna och jämställda länder.


Josefin Malmqvist, ordförande Moderatkvinnorna
Charlotte Broberg, regionråd och Region Stockholms representant i styrgruppen för Operation kvinnofrid (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Josefin Malmqvist

LÄS VIDARE

DEBATT Hedersvåldet frodas – och Sverige sviker

ÄMNEN I ARTIKELN

Josefin Malmqvist

Moderatkvinnorna

Stockholm

Hedersförtryck

Hedersvåld

Brott