L måste säga nej till en SD-stödd regering

L-riksdagsledamot: Ge våra väljare ett tydligt besked

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Liberalerna måste entydigt säga nej till att bli en del av ett regeringsunderlag där SD:s stöd behövs eller till och med ingår, skriver Nina Lundström, riksdagsledamot (L).
Liberalerna måste entydigt säga nej till att bli en del av ett regeringsunderlag där SD:s stöd behövs eller till och med ingår, skriver Nina Lundström, riksdagsledamot (L).

DEBATT. Liberalernas kamp för frihet och mänskliga rättigheter har lång historik i Sverige.

Liberalernas uppgift är inte att ge inflytande till krafter som vi vet har en motsatt agenda. Främlingsfientliga högerpopulistiska krafter som Sverigedemokraterna har en annan definition av samhällsproblem, och samhällsutveckling, än liberaler.

Populistisk högerpolitik har gett avtryck i Europa och i världen. I USA har vi sett hur konspirationsteorier skapat farliga angrepp på demokratin och där misstänkliggörandet av demokratiska val, och uppvigling, resulterat i att fem personer omkom i stormningen av Kapitolium.

Konfliktlinjen mot auktoritära strömningar är därmed viktig även i Sverige.

I Ungern inskränks medborgarnas frihet. I Polen, som en gång i tiden var ett land dit svenska kvinnor åkte för att få frihet att välja abort, inskränks kvinnors frihet.

Vilka samhällsproblem vill Sverigedemokraterna lösa genom att stödja Orban i Ungern och Trump i USA? Vilket samhällsproblem löses när sverigedemokrater halar Pride flaggan i en kommun eller när kvinnors rätt till abort ifrågasätts? Vilka samhällsproblem löser sverigedemokraterna genom att rensa bort böcker på andra språk på biblioteken? 

I Sverige utlovar Sverigedemokraterna ”krig” mot politiska förslag i riksdagen och i kommande valrörelse. Sverigedemokraterna vidhåller sin nominering av Trump till Nobels fredspris även efter de dramatiska händelserna i Washington.

I Sverige syns tydliga tecken i dag på hur auktoritära högerpopulistiska krafter vill påverka samhällsutvecklingen. Bit för bit ska friheter beskäras som vi anser självklara.

Alliansregeringen 2006–2014 genomförde många reformer även om Liberalerna inte lyckades få genomslag för alla sina sakfrågor. Kittet i alliansen var de gemensamma värderingarna och motståndet mot Sverigedemokraternas populism och deras auktoritära värderingar och samhällssyn.

Det pågående Januarisamarbetet mellan Liberalerna, Centerpartiet och regeringen har ur ett liberalt perspektiv varit mycket framgångsrikt när det gäller sakfrågor och liberalerna har också sluppit tinga med viktiga värderingar.

Ett konservativt block är under utveckling, där Moderaterna och Kristdemokraterna intagit en ny politisk riktning jämfört med alliansåren. De siktar på regeringsmakten och även om det innebär stöd av sverigedemokraterna.

En regeringsbildning som ger utrymme till ett främlingsfientligt, antiliberalt parti med en nationalistisk agenda kräver tydligt liberalt motstånd. En regering som stödjer sig på Sverigedemokraternas populism, deras hot mot frihet och den ständiga udden riktad mot människor med annan bakgrund och minoriteter kan inte stödjas av liberaler.

Frågan väljare kommer ställa sig är vad en röst på Liberalerna innebär när en konservativ koalition med stöd av sverigedemokraterna står redo?

Moderaternas Ulf Kristersson och kristdemokraternas Ebba Busch slipper följdfrågor om hur deras väg till makten, och avtal med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, ska se ut. De kan arbeta på i det tysta.

Liberalerna måste entydigt säga nej till att bli en del av ett regeringsunderlag där SD:s stöd behövs eller till och med ingår.

Liberaler som söker hemvist ska veta vad en röst på Liberalerna innebär. En röst på liberalerna ska vara en röst mot ett högerblock som stödjer sig på ett främlingsfientligt, populistiskt och auktoritärt parti.

Liberala väljare har rätt att kräva tydliga besked.


Nina Lundström, riksdagsledamot (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE