Debatt

Ni kan vika ner er – vi lierar oss inte med SD

16 liberala politiker: M och KD:s agerande påverkar inte oss

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverigedemokraterna kommer inte att ingå i ett majoritetsunderlag tillsammans med Liberalerna. Det spelar ingen roll om Alliansens konservativa partier viker ned sig. Liberalerna kommer alltid fortsätta den borgerliga kampen mot nationalismen, skriver 16 liberala kommunal och regionpolitiker.
Sverigedemokraterna kommer inte att ingå i ett majoritetsunderlag tillsammans med Liberalerna. Det spelar ingen roll om Alliansens konservativa partier viker ned sig. Liberalerna kommer alltid fortsätta den borgerliga kampen mot nationalismen, skriver 16 liberala kommunal och regionpolitiker.

DEBATT

DEBATT. När Alliansen bildades i Högfors 2004 var det en unik milstolpe i svensk politisk historia. Den splittrade borgerligheten samlade sig och vann sedermera även regeringsmakten.

Alliansregeringen tjänade Sverige väl och genomförde flera viktiga reformer och lotsade Sverige tryggt genom finanskrisen. När ett parti grundat av nynazister kom in i riksdagen, stod Alliansens både liberala och konservativa partier enade om att inte förhandla eller samarbeta med detta.

Kanske mest aktiv i den debatten var den moderata partiledaren och statsministern som i och med detta ledde sitt parti till nästan 40 procent i opinionen (37,5 procent i Ipsos, november 2010).

Liberalerna är och förblir ett borgerligt parti som allra helst vill ha en borgerlig regering. Men ett ”socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn” (ur SD:s principprogram) är inte ett borgerligt parti.

Nationalismen står i tvär motsats till den borgerliga positiva synen på handel, internationalisering och den fria rörlighet som skapar innovation och välstånd. En borgerlig regering ska därför inte samarbeta med eller luta sig mot Sverigedemokraterna.

Steg för steg har Kristdemokraterna och Moderaterna tyvärr lämnat den Allianslinje som så framgångsrikt regerade Sverige för att i stället närma sig SD. När ledaren för, det sedan 2010 halverade, Moderaterna i förra veckan satte sig i förhandlingar med Sverigedemokraternas partiledare, är en Alliansregering längre bort än någonsin.

Många har efterfrågat en kommentar från Liberalerna hur vårt parti förhåller sig i frågan. Vårt svar är att det aldrig någonsin ska råda något som helst tvivel om vår inställning mot antiliberala strömningar i det politiska landskapet.

Som ledande kommun- och regionpolitiker vill vi därför ge detta tydliga besked och löfte till Sveriges väljare:

Liberalerna kommer inte att förhandla med Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna kommer inte att ingå i ett majoritetsunderlag tillsammans med Liberalerna. Det spelar ingen roll om Alliansens konservativa partier viker ned sig. Liberalerna kommer alltid fortsätta den borgerliga kampen mot nationalismen.


Tobias Hammarberg, kommunalråd Haninge (L)
Daniel Forslund, regionråd Stockholm (L)
Jimmy Ekström, regionråd Jönköping (L)
Helena Hagberg, regionråd Västmanland (L)
Agne Furingsten, regionråd Västmanland (L)
Roko Kursar, kommunalråd Malmö (L)
Anna Lundberg, kommunalråd Västerås (L)
Malin Danielsson, kommunalråd Huddinge (L)
Marianne Damström Gereben, kommunalråd Solna (L)
Nikoletta Josza, kommunalråd Järfälla (L)
Monica Lundin, kommunalråd Borlänge (L)
Fredrik Sneibjerg, kommunalråd Värmdö (L)
Daniel Adborn, kommunalråd Nynäshamn (L)
Metin Hawsho, gruppledare Södertälje (L)
Ylva Mozis, gruppledare Vallentuna (L)
Göran Hellmalm, gruppledare Ekerö (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Liberalerna

LÄS VIDARE

DEBATT Därför kan vi i L aldrig samarbeta med SD

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna

Nationalism

Sverigedemokraterna

Moderaterna

Kristdemokraterna

Politik

Populism