Debatt

Kyrkor blundar för hat mot hbtq-personer

Debattören: Svenska kristna samarbetar med personer som vill döda homosexuella

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hillsongkyrkan är en av de svenska kyrkorna som samarbetar med personer som sprider hat mot homosexuella, skriver Annika Hamrud. Bilden är från en gudstjänst i Hillsongkyrkan i USA.

Foto: TT, DAVID LAGERLÖF

DEBATT

DEBATT. I dag är det den Internationella dagen mot homofobi och transfobi – IDAHOT. Runt om i världen uppmärksammas förtryck mot hbtq-personer, ett förtryck som kan ta sig uttryck i misshandel och mord. Eller som i Uganda, där det för några år sedan höll på att bli dödsstraff för homosexualitet.

Landet har de senaste decennierna genomgått en kristen väckelse och det finns ett stort antal evangelikala kyrkor i landet. Det är där man predikar mot homosexuella. Innan dess var landet också homofobt, men det är med de nya amerikanska missionärernas ankomst som hatet har exploderat.

I min bok ”Fundamentalisterna – de nya kyrkorna och hatet mot hbtq-personer” berättar jag om kontakter mellan förespråkare för dödsstraff för homosexuella i Uganda och svenska kristna församlingar.

En av kyrkorna är Hillsongkyrkan som är partnerkyrka med Watotokyrkan i Kampala. En av författarna till det drakoniska förslaget om dödsstraff var församlingens äldste Steven Langa.

Hur kan svenska kyrkoledare samarbeta med personer som vill se homosexuella döda?

Svenska Hillsongs huvudpastor Andreas Nielsen säger till Tidningen Dagen att de endast haft barnkören från Watoto på besök. Nielsen glömmer då att hans församling bjudit in pastor Marilyn Skinner från Watoto till Stockholm. I Uganda har jag också träffat ungdomar på konfirmandresa från Hillsongs Göteborgsförsamling till just Watotokyrkan.

Men Hillsong är inte ensamma. Marilyn Skinner har också besökt Livets ord i Uppsala – och Livets ords pastor Joakim Lundqvist har predikat i Watotokyrkan i Kampala.

Uganda är ett av världens mest homofoba länder.

En framträdande profil är pastor John Mulinde, som arrangerade ett stort bönemöte till stöd för dödsstraff för homosexualitet. John Mulinde var i Sverige i höstas, inbjuden av arbetsgruppen ”Hopp för Sverige” som består av Internationella kristna handelskammaren, Sverigebönen, New Wine, Citykyrkan, Världen idag, Ungdom med uppgift, Claphaminstitutet, Svenska evangeliska alliansen, Nätverket för samlevnad och sexualitet och Kristna friskolerådet.

Dessa grupper i Sverige är kända hbtq-motståndare. Evangeliska alliansen har just gett ut boken ”Bekänna färg” som ger deras syn på kyrkan och hbtq-frågor.

Boken inleds med att det är svårt att vara kritisk till homosexualitet eftersom det handlar om människor av kött och blod.

Men det verkar inte vara så svårt i praktiken om man bjuder in personer som vill se homosexuella döda till att undervisa församlingarna om hur Sverige ska kunna bli lika framgångsrikt som Uganda. John Mulinde beskriver Uganda som ett föregångsland där Gud har gjort underverk.

Varför vill dessa organisationer liera sig med människor som vill att en grupp människor ska dödas? Jag tror det beror på en dödlig naivitet från de missionslängtande bibeltrogna kristna.

Uganda är ett land där våldet finns mycket nära efter decennier av krig, våld, terror och folkmord. För 25 år sedan började tidigare vänner döda varandra i grannlandet Rwanda efter att propaganda spridits i radio. 800 000 människor dödades i det folkmordet.

När missionärer som Skinners kommer till Uganda och predikar mot homosexuella blir konsekvenserna oerhörda. Människorättsjurister säger att ingen annan grupp i Uganda utsätts för något som liknar det hat som hbtq-personer drabbas av.

Min förhoppning är att de svenska församlingarna reflekterar över min kritik och inte bara stöter den ifrån sig, som de gjort hittills. För det är inte som Dagens chefredaktör Elisabeth Sandlund säger ”bara” ”guilt-by-association”. Jag är säker på att Dagen inte skulle försvara muslimska församlingar som bjuder in imamer med samma hatretorik.


Annika Hamrud, journalist och författare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Uganda

LÄS VIDARE

DEBATT Hatet på nätet hotar tysta det fria ordet

ÄMNEN I ARTIKELN

Uganda

Annika Hamrud

Hbtq

Frikyrkorörelsen