Låt Sverige leda FN-trupp mot Erdogan

Grön ungdom: Det är vår skyldighet mot de kurdiska hjältarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

 Vi vill se en fredsbevarande FN-trupp under svensk ledning, både med uppdraget att säkra området från turkisk invasion, men också för att säkra att Daesh inte får ny kraft, skriver  Aida Badeli och David Ling, språkrör Grön Ungdom.
Vi vill se en fredsbevarande FN-trupp under svensk ledning, både med uppdraget att säkra området från turkisk invasion, men också för att säkra att Daesh inte får ny kraft, skriver Aida Badeli och David Ling, språkrör Grön Ungdom.

DEBATT. I kampen mot Daesh har kurdiska styrkor varit centrala. Många kurder har fått sätta livet till i kriget och man har lyckats driva ut Daesh från platser som Kobane, Hasakah och Raqqa.

Vi kräver att omvärlden nu står upp för de som stått upp mot Daesh. Vi kräver att världssamfundet agerar och stoppar Turkiets invasion. Det är vår skyldighet mot de kurdiska hjältarna.

Turkiet har länge stått redo vid gränsen mot Syrien för att krossa den kurdiska gerilla som så länge och så hårt kämpat mot den värsta terror världen sett på många år – Daesh. Den amerikanska närvaron har varit det enda som hållit Erdogans trupper tillbaka.

När Trump i söndags oväntat meddelade att de amerikanska trupperna slår till reträtt står kurderna inför en fruktansvärd, övermäktig, motståndare. Nu är det upp till världssamfundet att stå upp för de kurdiska hjältar som stått upp mot Daesh.

EU måste omedelbart göra sig fria från de bojor som flyktingavtalet med Turkiet innebär. Avtalet möjliggjorde för Turkiet att förhindra flyktingar från Syrien att ta sig till Europa, ett inhumant avtal, som strider mot asylrätten.

Den europeiska unionen kan inte vara beroende av en auktoritär regim som mördar frihetskämpar. Det är dags för EU att prioritera de mänskliga rättigheterna och sluta smöra för president Recep Tayyip Erdogan

Också världssamfundet måste snabbt agera för att hindra en massaker. Vi vill se en fredsbevarande FN-trupp under svensk ledning, både med uppdraget att säkra området från turkisk invasion, men också för att säkra att Daesh inte får ny kraft.

Efter att USA dragit tillbaka sina trupper ser vi få andra krafter som har vad som krävs för att säkra skydd åt de kurder som stridit mot Daesh. Det är en av säkerhetsrådets grundläggande uppgifter att upprätthålla internationell fred och säkerhet – därmed är det självklart att säkerhetsrådet måste agera.

Ett tydligt exempel på vikten av internationell närvaro är det kurddominerade området i norra Syrien, Afrin. Afrin var ett av säkraste områdena i Syrien, men i januari 2018 startade Turkiet en offensiv mot Afrin, som dödade hundratals oskyldiga civila.

Attackerna mot Afrin visar Erdogans rädsla för att kurderna i Syrien ska få makt och frihet att styra över sig själva och därmed påverka kurderna i Turkiet.

Sverige är en humanitär stormakt och vårt internationella inflytande är större än vad vår storlek medger. Just därför är det extra viktigt att just vi står upp för kurderna i deras svåraste stund. Just därför är det extra viktigt att vi står upp för fred och frihet i Kurdistan.

Fred, demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna uppstår inte genom att omvärlden blundar. En mänsklig omvärld kräver mod. Det är vår skyldighet mot de kurdiska hjältarna.


Aida Badeli och David Ling, språkrör Grön Ungdom


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE